Paradajz čorba je izvor mnogih minerala i vitamina, ali nije pogodna za svakoga. Postoje specifične grupe ljudi kojima bi konzumacija ove čorbe mogla izazvati nelagodu ili zdravstvene probleme. Evo ko bi trebalo da razmotri izbegavanje paradajz čorbe:
1. Osobe sa gastroezofagealnom refluksnom bolešću (GERB)
Paradajz čorba može pojačati simptome GERB-a, kao što su gorušica i nelagodnost u stomaku. Kiseline prisutne u paradajzu mogu pogoršati stanje, pa je bolje da se takvi pacijenti drže blagih, neutralnih jela.
2. Ljudi sa alergijama
Neki ljudi mogu imati alergiju na paradajz ili njegove sastojke. Ako primetite osip, svrab ili druge alergijske reakcije nakon konzumacije paradajz čorbe, najbolje je da je izbegavate i konsultujete se sa lekarom.
3. Osobe sa sindromom iritabilnog creva (IBS)
Paradajz može biti iritant za osobe sa IBS-om. Simptomi kao što su nadutost i grčevi mogu se pogoršati konzumacijom paradajz čorbe. Umesto toga, birajte lakše digestivne opcije.
4. Dijabetičari
Iako paradajz sadrži niz hranljivih materija, neki su mu dodali šećer prilikom pripreme čorbe. Dijabetičari bi trebali obratiti pažnju na sastojke i sadržaj šećera u gotovim verzijama.
5. Osobe sa problemima s bubrezima
Paradajz sadrži kalijum, a osobe sa problemima s bubrezima često treba da ograniče unos kalijuma. Preporučuje se da se konsultujete sa lekarom pre nego što uključite paradajz čorbu u svoju ishranu.
Ako pripadate nekoj od pomenutih grupa, razmislite o alternativama ili se posavetujte sa nutricionistom.