Navikama protiv demencije: Eksperti savetuju 5 načina da smanjite rizik od opasne bolesti, ovo mogu svi

Vesti 20.09.2024 10:47 0

Nije novost da je dobar san jedan od važnih faktora za zdrav život...

demencija

Shutterstock

Kada se govori o demenciji i njenoj prevenciji – najčešće se pominje Alchajmerova bolest. Ne postoji lek, ali postoje stvari koje možete učiniti da to sprečite, prenosi The Sun. 

baka

Shutterstock

 
1. Zaštitite uši i sluh

Prema Kraljevskom nacionalnom institutu za gluve osobe (RNIP), osobe sa oštećenjem sluha u srednjim godinama mogu imati do pet puta veće šanse da razviju demenciju. Upravo zbog toga treba paziti na zdravlje sluha i čuvati se preterane buke. Po potrebi možete zaštititi uši i čepićima za uši.

2. Ples leči

Istraživanja sugerišu da tri aspekta plesa mogu da smanje rizik od blagog kognitivnog oštećenja, što može dovesti do demencije - kaže dr Piter Lovat, psiholog i autor knjige The Dance Cure. Opšte je poznato da je fizička aktivnost važna za zdravo telo, ali i za duh. Umesto trčanja, dizanja tegova i sličnog – možete da plešete. 

3. Dobar san

Nije novost da je dobar san jedan od važnih faktora za zdrav život. Istraživanja pokazuju da zdrav san može pomoći u prevenciji demencije, jer je san neophodan za zdravu funkciju mozga. 

4. Čist vazduh

Sve više istraživanja pokazuje da zagađenje vazduha može povećati rizik od demencije. Pored fizičke aktivnosti i svega navedenog, važno je boraviti na svežem vazduhu i biti što manje izloženi zadimljenim prostorima. Boravak u prirodi je veliki plus. 

5. Šetnje

Izlazak iz kuće je jedna od najlakših stvari koje možete da uradite da biste svoje telo i mozak održali zdravijim. Uključite i takozvane mikro šetnje. Na primer, sledeći put kada ustanete da skuvate čaj, idite dužom rutom i prošetajte baštom dok čajnik ključa ili počnite da ostavljate telefon na drugoj strani kuće tako da morate da prošetate da biste ga proverili.

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading