Ako ste izbegavali svinjsku mast, više nećete: Mazaćete je na hleb kada čujete šta kaže nutricionista

Vesti 16.09.2024 16:18 0

Nutricionista je otkrio zašto svinjsku mast ne treba izbegavati i koliko je korisna za zdravlje.

mast

Shutterstock

Svinjska mast ima mnogo kalorija, ali se smatra da može imati dobar učinak na zdravlje ako se jede umereno. Svinjska mast sadrži oko 40 posto zasićenih masti, oko 50 posto mononezasićenih masti i oko 10 posto polinezasićenih masti.

Bogata je vitaminima i mineralima

Svinjska mast je bogata vitaminima A, D i E koji jačaju imunitet, kao i elementima kao što su selen, kalcijum, magnezijum, mangan, fosfor, cink, natrijum, bakar i gvožđe. "S druge strane, svakodnevno jedenje svinjske masti može povećati količinu holesterola u krvi. Osim toga, svinjska mast se ne preporučuje osobama koje imaju problema s gušteračom jer je mast teško svarljiva i može izazvati gorušicu i bol", rekao je nutricionista Mihael Kutuzov.

Pazite na količinu

On ističe da svinjska mast može povećati rizik od nastanka žučnih kamenaca, ali ipak ne savetuje ljudima da se potpuno odreknu ove namirnice. "Unos svinjske masti treba biti umeren. Preporuka je ne unositi više od 15 do 20 grama svinjske masti dnevno", dodao je nutricionista. Dakle, iako se ne smatra zdravom u poređenju s omega-3 mastima, poput maslinovog ulja, svinjska mast ipak se može koristiti u umerenim količinama kao deo uravnotežene ishrane.

Bonus video:

 

@najzena.rs Pitali smo svekrve šta ih nervira kod snajki! Odgovori su nas šokirali #najzena #zena #fypシ #fyp #fypシ゚viral #foryou #foryoupage #fy ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading