Nedostaje joj energija: Manjak ovog vitamina može uzrokovati probleme sa pamćenjem i depresiju

Slobodanka Ćorić Vesti 16.09.2024 15:03 0

Ako vam nedostaju ovi vitamini, primetićete gubitak energije, a nedostatak, naročito vitamina B12, može izazvati dodatne probleme. Iako je ovaj vitamin prisutan u mnogim namirnicama

b12

Shutterstock

Nedostatak vitamina u organizmu generalno loše utiče na zdravlje, a posebno važnu ulogu imaju vitamini iz B grupe. Ukupno postoji osam vitamina B – B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 i B12. Ovi vitamini su ključni za očuvanje zdravlja i pomažu u pretvaranju hrane u energiju.

Ako vam nedostaju ovi vitamini, primetićete gubitak energije, a nedostatak, naročito vitamina B12, može izazvati dodatne probleme. Iako je ovaj vitamin prisutan u mnogim namirnicama, njegova insuficijencija nije česta, ali su posebno ugroženi vegetarijanci, vegani i osobe koje pate od anemije.

Izvori vitamina B12 uključuju ribu, meso, perad, jaja, mleko i mlečne proizvode.

b12

Shutterstock

 

Kako prepoznati nedostatak?

Pored anemije, mogu se javiti i drugi simptomi koji se često pripisuju drugim uzrocima. Ako primetite sledeće simptome, možda je vreme da uradite analize krvi i proverite nivo vitamina B12:

  • vrtoglavica i gubitak ravnoteže
  • problemi sa vidom
  • slabije pamćenje
  • depresija
  • proliv i nadutost
  • slabost mišića

Vitamini B grupe ne čuvaju se u organizmu već se gube putem telesnih izlučevina. Stoga je važno da ih unosimo u dovoljnoj količini, bilo putem hrane ili suplemenata. Pre nego što počnete sa uzimanjem suplemenata, savetujte se sa lekarom, jer ni prekomeran unos nije preporučljiv.

Dok je teško uneti previše vitamina putem hrane, suplementi mogu predstavljati rizik. Prekomeran unos može izazvati neželjene nuspojave:

B3 (niacin) – može izazvati povećanje nivoa šećera u krvi, crvenilo kože i probleme sa jetrom
B6 (piridoksin) – može dovesti do oštećenja živaca, kožnih lezija i povećanog rizika od srčanog udara
B9 (folna kiselina) – može uzrokovati oštećenje bubrega i oslabljen imuni sistem
B12 (kobalamin) – može izazvati crvenilo kože, akne i probleme sa srcem i krvožilnim sistemom

Komentari (0)
Loading