Ni sa vitaminima ne treba preterivati: Doktor upozorava da ova 3 dodatka ishrani mogu izazvati bol i grčeve

Vesti 16.09.2024 12:10 0

Velika količina nekih vitamina i minerala može da našteti zdravlju creva, tvrde lekari.

žena

Shutterstock

Mnogi dodaci ishrani mogu pružiti značajne koristi za zdravlje, ali nisu svi bezopasni. Određeni mogu poremetiti zdravlje creva, uzrokujući neravnotežu u organima za varenje. Visoke doze određenih vitamina i minerala mogu nadražiti sluznicu creva, uticati na crevne bakterije pa čak dovesti do problema s varenjem. Doktor Majkl O. Mekkini upozorava na 3 dodatka ishrani.

1. Gvožđe

Velika količina gvožđa može nadražiti organe za varenje, što dovodi do uobičajenih nuspojava poput zatvora, mučnine i bolova u želucu. Doktor je za „She Finds“ istakao: "Velika količina gvožđa može dovesti do promena u crevnoj flori. Prekomerna konzumacija može podstaći rast patogenih bakterija, što rezultira zatvorom, nadutošću i upalom."

2. Kalcijum

Još jedan dodatak ishrani s kojim treba biti oprezan jeste kalcijum. Najpoznatiji je po svojim koristima za zdravlje kostiju, ali može uzrokovati zatvor, nadutost i gasove jer usporava organe za varenje.

3. Magnezijum

Dodaci magnezijuma, posebno u visokim dozama, mogu poremetiti zdravlje creva uzrokujući smetnje u organima za varenje, poput proliva, grčeva i nadutosti. To se događa jer magnezijum deluje kao laksativ, što može dovesti do retke stolice i dehidracije ako se uzima u prekomernim količinama.

Bonus video:

 

@najzena.rs “Nisam je ni pogledala” Beograđanka ostavila bebu u porodilištu #najzena #zena #fypシ #fypシ゚viral #fyp #foryou #foryoupage #fy ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading