Nedovoljno pražnjenje creva: Može li zatvor dovesti do povećanog nivoa štetnih materija u krvi

Slobodanka Ćorić Vesti 12.09.2024 12:14 0

Dugotrajno zadržavanje stolice može dovesti do nakupljanja toksičnih materija i otpada u organizmu, što može uticati na zdravlje na više načina

crevA

Shutterstock

Zdravlje probavnog sistema ima ključnu ulogu u opštem zdravlju organizma. Neredovna stolica, često poznata kao zatvor, nije samo neprijatan problem već može imati ozbiljne posledice po naše zdravlje. Ako se ne tretira na vreme, zatvor može izazvati niz komplikacija, uključujući moguće povećanje nivoa štetnih materija u krvi.

Šta je zatvor i kako utiče na telo?

Zatvor je stanje koje se karakteriše ređim pražnjenjem creva i otežanim prolazom stolice. Normalan ritam pražnjenja creva varira od osobe do osobe, ali generalno se smatra da ako osoba ne ide u WC najmanje tri puta nedeljno, može biti pogođena zatvorom. Zatvor može biti uzrokovan različitim faktorima, uključujući nedostatak vlakana u ishrani, dehidrataciju, sedentarni način života, stres, pa čak i određene medicinske uslove ili lekove.

Kada se stolica zadržava u crevima duže nego što je normalno, može doći do problema sa njenim razgradnjom i eliminacijom. Dugotrajno zadržavanje stolice može dovesti do nakupljanja toksičnih materija i otpada u organizmu, što može uticati na zdravlje na više načina.

Može li zatvor povisiti nivo štetnih materija u krvi?

Kada se stolica zadržava duže vreme, bakterije u crevima mogu početi da razlažu otpadne materije, što može rezultirati proizvodnjom štetnih supstanci kao što su toksini i gasovi. Ove materije mogu prolaziti kroz crijevnu stijenku u krvotok, što može dovesti do različitih problema. Prekomerno nakupljanje toksina može opteretiti jetru, organ koji je odgovoran za detoksikaciju krvi, i dovesti do sistemskog preopterećenja.

Naučna istraživanja sugerišu da neredovna stolica može povećati nivo određених biomarkera u krvi, kao što su proinflamatorni citokini. Ovi markeri mogu biti pokazatelji upalnih procesa u telu. Dugotrajni upalni procesi mogu doprineti razvoju različitih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes, i druge hronične zdravstvene probleme.

Zdravstvene posledice dugotrajnog zatvora

Upalni procesi: Dugotrajni zatvor može uzrokovati hroničnu upalu u crevima, što može imati sistemske posledice i uticati na celo telo.

Problemi sa jetrom: Ako toksini iz creva uđu u krvotok, mogu dodatno opteretiti jetru koja je već zadužena za detoksikaciju organizma.

Povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti: Neki stručnjaci smatraju da upalni procesi izazvani zatvorom mogu povećati rizik od bolesti srca.

Smanjena apsorpcija hranljivih materija: Dugotrajni zatvor može otežati apsorpciju esencijalnih hranljivih materija, što može dovesti do nedostatka vitamina i minerala.

Kako se boriti protiv zatvora?

Prevencija i lečenje zatvora obuhvataju nekoliko ključnih strategija:

Povećanje unosa vlakana: Hrana bogata vlaknima, kao što su voće, povrće i integralne žitarice, može pomoći u održavanju redovnih pražnjenja creva.

Održavanje hidratacije: Pijenje dovoljno tečnosti pomaže u održavanju mekoće stolice i lakšoj eliminaciji.

Redovno vežbanje: Fizička aktivnost može stimulisati rad creva i doprineti redovnim pražnjenjima.

Zdrav način života: Izbegavanje prekomernog stresa i vođenje zdravog načina života mogu imati pozitivan uticaj na probavni sistem.

Ukoliko se suočavate sa hroničnim problemima sa zatvorom, preporučuje se konsultacija sa zdravstvenim stručnjakom koji može pomoći u identifikaciji uzroka i pružiti odgovarajuće tretmane i savete za očuvanje optimalnog zdravlja.

Komentari (0)
Loading