Majka je izgladnjivala i tukla, spavala je u bašti: Šinejd je prošla golgotu, nikad se nije oporavila od brutalnog zlostavljanja

Olja Jelić Vesti 26.07.2023 20:58 0

Anđeoski glas, prelepo lice i tanana figura Šinejd O’ Konor osvojili su čitav muzički svet početkom devedesetih godina.

Šinejd O' Konor

Profimedia

Anđeoski glas, prelepo lice i tanana figura Šinejd O’ Konor osvojili su čitav muzički svet početkom devedesetih godina.Publika i kritičari bili su opčinjeni njenim talentom i nesvakidašnjom pojavom. Taman kada je bila na vrhuncu slave i popularnosti, njena je karijera krenula nizbrdo.

 

 

Poznata pevačica odrasla je uz mnogo traumi. Bila je zlostavljana još od najranijeg detinjstva. U intervjuu za magazin "Spin" novinaru Bobu Gučoneu je ispričala šta je preživela još kao devojčica, a taj težak period je preživela "živeći u zemlji mašte“.

„Zlostavljanje dece je, što se mene tiče, uzrok svih problema u svetu“, navela je odrasla Šinejd.

– Preživela sam zlostavljanje na svaki način koji možete da zamislite. Moja majka bila je jako nesrećna žena, a bila je veoma, veoma nasilna i teško joj je bilo da se nosi sa životom, zbog očiglednih iskustava kakva je ona imala kao dete. Surovo me je tukla bilo kojim predmetom za koji možete da zamislite da vas njime neko tuče. I izgladnjivana sam, bila zaključavana u svojoj sobi danima bez hrane, bez odeće. Morala sam da spavam u bašti u dvorištu. Celo leto sam preživela u bašti svoje kuće – ispričala je Šinejd O’Konor, navodeći da su tako prolazili i trojica njene braće i sestra, da ju je majka krivila za razvod sa njenim ocem, da je podsticana da krade po radnjama i da bi, kada bi ona i njena sestra došle kući sa nešto pokradenih para i stvari, to značilo da možda neće dobiti batine.

Sa 13 se odselila kod oca, ali je nastavila da loše uči i da krade, jer „nije znala šta radi“. To ju je odvelo i u popravni dom na godinu dana. Majka joj je umrla pre više decenija, a danas kaže da voli svoje roditelje, bez obzira na bol koji je ostao. Tad je izjavila da ne veruje u psihoterapije, nego u grupna okupljanja anonimaca po principu „12 koraka“.

Šinejd je već sa 15 godina snimila prvu pesmu, ali se osećala suviše mladom da bi bila u nekom bendu. Njen prvi album, „Lion and the Cobra“ (1987) bio je senzacija, nominovan je za Gremija i ploča se pozlatila.  Svetsku slavu doživela je singlom „Nothing Compares To U“, sa njenog drugog albuma „I Do Not Want What I Haven’t Got“. Ta Prinsova pesma je obeležila njenu karijeru. 

 

 

Još pre debi albuma se šišala do glave, objašnjavajući to kao svoj gest pobune protiv seksizma koji vlada u muzičkoj industriji. I van nje. Nazivali su je feministkinjom, što je ona odbacila. 

„Ne mislim o sebi kao o feministkinji, niti, iskreno, mnogo mislim o tome. Ne bih sebe etiketirala nikako, pogotovo ne nečim što ima ‘izam’ ili ‘ista’ u nazivu. Ne zanima me ništa što na bilo koji način isključuje muškarce“, rekla je u intervju britanskom „Gardijanu“, predstavljajući svojevremeno svoj za sada poslednji album „I’m Not Bossy, I‘m the Boss“ (2014), dočekan solidnim kritikama.

Ali sustizale su je i bolesti, praćene sve dubljim depresijama i lutanjima. Kad god je mogla nastupala je i često je održavala dobrotvorne koncerte. Dve godine kasnije snimila je album „Theology“, zbirku rastafarijanskih duhovnih pesama, i obznanila da pati od bipolarnog poremećaja.

U avgustu 2015. najavila je da će biti podvrgnuta histerektomiji nakon što je više od tri godine patila od ginekoloških problema.

Nakon što je 30 godina pušila kanabis, O'Konor je 2016. godine otišla u rehabilitacioni centar, kako bi prekinula svoju zavisnost. U avgustu 2017, Šinejd je objavila 12-minutni video na svojoj Fejsbuk stranici u kojem je izjavila da se oseća usamljeno otkako je izgubila starateljstvo nad svojim 13-godišnjim sinom Šejnom, da je prethodne dve godine želela da ubila se, pri čemu su je samo njen lekar i psihijatar „održavali u životu“.

Šinejd O’Konor je 2018. godine rešila da promeni religiju, kada je prešla u islam. Tada je za medije otkrila da je promenila ime u Šuhada, te da je ponosna na svoju odluku.

„Želim da objavim da sam ponosna što sam postala muslimanka. Ovo je prirodan zaključak za svako inteligentno teološko putovanje“,  napisala je tada pevačica na Tviteru, prenosi "DailyMail".

Pored brojnih padova u karijeri, ni u privatnom životu uprkos borbi koju je vodila nisu joj cvetale ruže.

Njen sin šejn je izvršio samoubistvo u januaru 2022. Naime, smrt sina je duboko potresla Šinejd. U svom poslednjem tvitu, ona je objavila fotografiju sina Šejna i napisala:

"Od tada živim kao polumrtvo biće. On je bio ljubav mog života, svetiljka moje duše", napisala je ona.

 

 

Komentari (0)
Loading