Kajli Džener progovorila o postporođajnoj DEPRESIJI: "Mislila sam da nikada neće proći, bilo mi je PRETEŠKO"

Vesti 25.02.2023 09:42 0

Kajli Džener iskreno i javno je progovorila o borbi sa postporođajnom depresijom

Kajli Džener progovorila o postporođajnoj DEPRESIJI: "Mislila sam da nikada neće proći, bilo mi je PRETEŠKO"

Profimedia

- Prvi put je bilo jako teško, drugi put je bilo lakše podneti. Poručila bih ženama da ne razmišljaju previše i da prožive sve emocije punim plućima - rekla je Kajli.

Kajli Džener porodila se 2. februara 2022. godine kada je na svet donela dečaka  Airea. Kajli je sina rodila samo dan nakon što je proslavila rođendan ćerki Stormi, koja je napunila četiri godine.

- Samo želim da kažem da majkama postporođaj nije uopšte lak. Nije lako. Iskustvo ovog puta za mene je mnogo teže nego kada sam rodila ćerku. Nije mi lako ni mentalno ni fizički, jednostavno je ludo - dodala je. 

Kajli Džener progovorila o postporođajnoj DEPRESIJI:

Profimedia

 

 

- U redu je da ne budeš dobro. Shvatila sam da sam sama sebi stvarala pritisak. I uvek podsećam sebe da sam rodila dete, prelepog, zdravog dečaka. Moramo da prestanemo da pritiskamo sebe. Ne samo fizički, nego i psihički - otvoreno je progovorila Kajli o problemu sa kojim se mnoge mame susreću.

- Nisam želela da se vratim svom životu, a da ne kažem šta mi se dogodilo, bilo mi je teško i zato sam želela to javno da kažem. Morate da znate da je u redu ne osećati se dobro. Jednom kada sam to shvatila, postalo je lakše. Pravila sam pritisak samoj sebi, ali onda sam počela da podsećam sebe da sam rodila divnog, zdravog dečaka i da moram da prestanem da nabijam sebi taj pritisak da moram biti dobro odmah nakon porođaja, ne toliko fizički, koliko psihički -  rekla je Kajli za kraj.

Šta je postporođajna depresija

Postporođajna depresija je težak oblik kliničke depresije koja može da se javi u periodu od nekoliko nedelje do godinu dana posle porođaja.

Ona može da se javi u bilo kom trenutku tokom prve godine života bebe, mada se najčešće prvi simptomi javljaju posle tri nedelje od porođaja.

Žene koje imaju postporođajnu depresiju, često se osećaju tužno, bezvoljno, beznadežno. Takođe se javlja i osećaj krivice zbog svesti da "ne žele" da se povežu sa svojom bebom ili da o njoj brinu.

Samo doktor može da postavi pravu dijagnozu. Ako se ispostavi da imate postporođajnu depresiju, postoje tretmani koji vam mogu pomoći da se opet osećate dobro.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading