Marina Abramović u svom maniru ŠOKIRALA izjavom: "Deca su RAZLOG jer žene nisu uspešne kao muškarci"

Vesti 29.09.2021 15:11 0

Umetnica Marina Abramović nalazi se u samom vrhu savremenih kreativnih tokova. Bez dlake na jeziku, bez kompromisa u stvaranju, a tako i u životu, nema problem da javno govori o intimnim temama

Marina Abramović u svom maniru ŠOKIRALA izjavom: "Deca su RAZLOG jer žene nisu uspešne kao muškarci"

Tanjug/Ap

Jedna od najznačajnijih vizuelnih umetnica današnjice, Marina Abramović (74) nikada nije imala potomke, a odluku da se ne ostvari u ulozi majke donela je sasvim svesno.

- Imaš jednu energiju u svom telu, a ako je tvoja energija podeljena između toga da budeš umetnik i majka, u nekom trenutku jedno od ta dva će neminovno patiti - objašnjava slavna konceptualna umetnica, te dodaje da uprkos tome što nije biološka majka ipak ima svoju decu.

- Svi moji prijatelji zvali su me da budem kuma njihovoj deci i to je divno. Takođe, i svi moji studenti su moja deca. I zaista sam ponosna na njih - istakla je Marina u intervjuu za Gardijan.

Abramović se dotakla i tabua u vezi sa seksom u menopauzi, te istakla da je njoj, kao i ranije, ovaj čin i dalje vrlo bitan.

- Seks mi je veoma važan. Uvek je bio! Mnogi ljudi misle da posle menopauze ženama više nije do seksa. A za mene je seks, posle menopauze, postao još bolji, jer ne moraš da brineš o neželjenoj trudnoći. Sada imam dečka koji je mlađi od mene 21 godinu. I to je fantastično! Nemam apsolutno nikakav problem sa tim što sam seksualno veoma aktivna. To me čini srećnom. Seks vidim kao neophodnu životnu ravnotežu, uz dobru hranu, humor i radost spram života.

Svoju vitalnost je izgleda nasledila od bake.

- Napuniću 75 godina u novembru. Moja baka, koja je doživela 103 godine, govorila mi je da tek u sedamdesetim život počinje da biva stvarno interesantan. Slobodan si da radiš šta god ti je volja, a imaš i mudrost koja ti to omogućava. Bezveze je ako si bolestan, ali ukoliko si zdrav, onda je život u ovom dobu zaista neverovatan - istakla je Marina u pomenutom intervjuu.

- Prema mom mišljenju, deca su razlog zašto žene nisu uspešne kao i muškarci u svetu umetnosti. Mnogo je talentovanih žena. Zašto muškarci preuzimaju važne pozicije? Jednostavno je. Ljubav, porodica, deca - žena ne želi da žrtvuje sve to - u svom maniru je šokirala mnoge Marina.

Komentari (0)
Loading