Znate li zašto su neka jela ukusnija sutradan? Nauka objasnila ono što domaćice odavno znaju

Slobodanka Ćorić Vesti 23.06.2025 10:35 0

aj efekat poznat je u kulinarstvu kao „umami sinergija“ – gde se oslobađa više glutamata iz razgrađenih proteina, koji pojačava osećaj punog, slanog ukusa

Srpska jela

Shutterstock

Ako ste ikada primetili da vam pasulj, gulaš ili musaka imaju bolji ukus kad odstoje u frižideru – niste uobrazili. Naučnici kažu da neka jela zaista dobijaju na ukusu nakon što prenoće. Tokom hlađenja i stajanja, začini, masti i proteini se bolje povezuju, a sastojci „odleže“ i stope se u savršen balans. Smanjuje se oštrina luka, belog luka i jakih začina poput čilija, a ukus postaje zaokruženiji.

Taj efekat poznat je u kulinarstvu kao „umami sinergija“ – gde se oslobađa više glutamata iz razgrađenih proteina, koji pojačava osećaj punog, slanog ukusa.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da je bezbednost hrane ključna: jela treba brzo rashladiti i čuvati na ispod 5°C, a pri podgrevanju ih ugrejati do minimum 75°C kako bi se uništile eventualne bakterije.

Dakle, sledeći put kad ostavite sarmu za sutra – znajte da ste učinili pravu stvar, i za ukus i za organizam!

Komentari (0)
Loading