Hvala ti, mama: Roditelji žrtvuju 8 ključnih stvari u životu kako bi njihova deca bila srećna, nije im lako

Vesti 04.09.2024 20:02 0

Kroz sve ove žrtve roditelji pokazuju svoju ljubav i posvećenost, trudeći se da svojoj deci obezbede što bolji život

dete

Shutterstock

Dobri roditelji imaju nekoliko zajedničkih stvari, a među njima je i ono što žrtvuju za svoju decu.

Jedan od najvažnijih i najzahtevnijih zadataka u životu svakako je roditeljstvo. Svi želimo da budemo najbolji mogući roditelji i da svojoj deci obezbedimo srećan i zdrav život.  Međutim, taj put nije uvek lak i često je ispunjen izazovima i brojnim poteškoćama. Ono što dobrog roditelja čini posebnim je spremnost da se žrtvuje kako bi svojoj deci obezbedili bolju budućnost. 

dete

Shutterstock

 

Ovih osam stvari koje roditelji najčešće žrtvuju za svoju decu: 

San 

Roditelji često žrtvuju svoj san da bi se brinuli o svojoj deci. Studija sa Univerziteta u Ilinoisu pokazala je da oko 60 odsto majki ne spava dovoljno kada su njihove bebe stare tri meseca ili mlađe. Iako su se njihovi obrasci spavanja vremenom poboljšali, realnost je da roditelji obično žrtvuju san da bi njihova deca bila srećna i zdrava.

Bilo da je dete bolesno ili mu je potrebna pomoć u školi u poslednjem trenutku, roditelji su tu, čak i ako to znači neprospavane noći. Nedostatak sna postaje deo života roditelja, jer znaju da je neophodan za dobrobit njihove dece, prenosi Your Tango

Lične granice 

Roditeljstvo često zahteva kršenje ličnih granica. Deci je potrebna emocionalna podrška, zagrljaji i pažljivo slušanje. Iako to možda nije uvek udobno, roditelji se odriču sopstvene udobnosti da bi svojoj deci pružili ljubav i podršku koja im je potrebna. 

Ambicije i ciljevi 

Mnogi roditelji odustaju od svojih snova i ambicija kako bi se posvetili podizanju svoje dece.  Mame i tate znaju da je važno da budu prisutni u životima svoje dece, kako bi mališani bili srećniji i uspešniji. Roditeljsko žrtvovanje ličnih ciljeva često dolazi iz želje da svojoj deci obezbede bolju budućnost. 

Društveni život 

Roditelji često odustaju od društvenog života da bi se posvetili svojoj deci. Iako je ovo za pohvalu, važno je pronaći balans. Previše odricanja može negativno uticati na njihovo emocionalno i mentalno zdravlje, pa je važno da roditelji nađu vremena za sebe.

Hobiji 

Roditelji često stavljaju svoje hobije u drugi plan kako bi se posvetili deci. Bez obzira da li su u pitanju nedeljne sportske aktivnosti, slikanje ili čitanje knjiga, ove aktivnosti postaju manje prioritetne u odnosu na potrebe dece. 

Novac 

Roditelji često žrtvuju svoje finansijske potrebe da bi svojoj deci obezbedili sve što im je potrebno. U današnjem svetu gde su troškovi života visoki, roditelji su spremni da pomognu deci čak i kada ni njima samima nije lako. 

Mir i tišina 

Kada dođete kući nakon napornog dana na poslu, sve što vam treba je mir i tišina. Ali roditelji nemaju taj luksuz. Nedavno istraživanje pokazalo je da se oko 57 odsto roditelja oseća iscrpljeno. Mame i tate imaju potrebu da ispune određena očekivanja, norme, i da se „protežu“ na sve moguće načine da bi u tome uspeli. I to je potez vredan divljenja, ali imajte na umu da roditeljsko sagorevanje može negativno da utiče i na decu i da je ipak važno uspostaviti balans. 

Praktičnost 

Iako praktična rešenja mogu olakšati svakodnevni život, roditelji često biraju teži način da svojoj deci pruže bolje opcije. Na primer, umesto da svaki dan naručuju hranu, roditelji će se potruditi da kod kuće pripreme zdrav obrok. 

Kroz sve ove žrtve roditelji pokazuju svoju ljubav i posvećenost, trudeći se da svojoj deci obezbede što bolji život. 

 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading