Tepanje nije samo za bebe: Evo zašto treba da sa partnerom pričate kao sa detetom, eksperti otkrivaju u čemu je reč

Vesti 01.09.2024 08:37 0

Ove reči koje vi i vaš partner stvarate, ma koliko zaigrane ili besmislene izgledale, svedoče o vezi koju delite i to je čini jakom

žena

Shutterstock

Jezik se rađa iz potrebe - potrebe za komunikacijom i povezivanjem. Širom sveta, jezici su nastali iz ovih osnovnih ljudskih instinkta. Iako svaki jezik ima svoju istoriju, svi imaju isto poreklo: želju da razumemo i budemo shvaćeni. Možda mislite da je stvaranje novih jezika stvar prošlosti, ali u stvarnosti, to se dešava svaki dan.

Ako ste u vezi, verovatno ste deo ovog procesa, a da toga niste ni svesni. Od slatkih bebećih tonova tokom priče i smešnih nadimaka do izmišljenih reči koje razumete samo vi i vaš partner - ovi jedinstveni načini govora nisu samo čudne i neugodne stvari. U stvarnosti, oni su verni jezici nastali iz ljubavi.

Zašto je tepanje važno u vezi

Koliko god to bilo neprijatno priznati, nije nenormalno da parovi koriste bebi govor u udobnosti i privatnosti svog zajedničkog prostora. U stvari, 75 odsto parova u studiji iz časopisa Personal Relationships priznalo je (anonimno) da koristi bebi govor sa svojim partnerima.

Shutterstock

Shutterstock

 

Prema autorima, bebi govor prepoznat je kao poseban govorni obrazac i opsežno je proučavan u kontekstu interakcije majke i deteta. Govori se polako, ponavljaju se slogovi, a tonovi su visoki i pevački, što služi kao sredstvo za roditelje da uspostave intimne psihološke veze sa svojim bebama.

Međutim, njegova efikasnost u olakšavanju privrženosti ne završava se sa roditeljima i bebama - ovo se proteže i na romantične veze. Studija je otkrila da su parovi koji su koristili neku vrstu bebi govora u svojoj vezi zadržali daleko veći nivo privrženosti, kao i niži nivo izbegavanja, u odnosu na parove koji to nisu činili.

Tajni jezici: Kako jedinstveni izrazi jačaju vezu

Prema istraživanju iz časopisa Journal of Social and Personal Relationships, jedinstveni jezici koji se govore između partnera nisu retkost; oni se opširno posmatraju i služe da naglase zajednički identitet para. Što se više specifičnog jezika koristi u vezi, to je viši nivo zadovoljstva odnosom u poređenju s drugima, piše Forbs.

dvoje

Shutterstock

 

Jednostavno rečeno, jedinstvenost jezika koji govorite sa svojim partnerom predstavlja jedinstvenost vaše veze i, zauzvrat, uliva osećaj sajedinjenja. Što više vremena provodite zajedno, naći ćete jedinstvenije načine da komunicirate na svoj, poseban način — baš kao i svaki drugi jezik.

Funkcija tajnih jezika: Zašto su važni za intimnost

Ove vrste tajnih jezika postoje u svakom domaćinstvu, u svakom partnerstvu — i ne postoje dva ista. Možda je to reč koju ste jednom pogrešno izgovorili, a sada je vi i vaš partner koristite isključivo za označavanje tog objekta. Ili možda uživate u dodavanju smešnih slogova koji zvuče kao bebi govor u reči kako biste ih učinili svojima.

žena

Shutterstock

 

Ove reči koje vi i vaš partner stvarate, ma koliko zaigrane ili besmislene izgledale, svedoče o vezi koju delite i to je čini jakom. One odražavaju udobnost, sigurnost i intimnost koji definišu vaš odnos - kvalitete koji vam omogućavaju da spustite gard i budete autentični jedno prema drugom.

Ovi jezici su verbalna manifestacija jedinstvene veze koju delite sa svojim partnerom. Toliko je naše komunikacije standardizovano i bezlično, da ove intimne razmene podsećaju da je sama ljubav sve samo ne obična. Prihvatite neobičnost svog ljubavnog jezika, ma koliko to izgledalo zastrašujuće. To je, na kraju krajeva, gradivni blok vaše veze i živ dokaz naklonosti i razumevanja koji čine vaše partnerstvo zaista jedinstvenim. 

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Pitali smo muškarce u Srbiji zašto su se razveli #najzena #zena #fypシ #foryoupage #fypシ゚viral ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading