Svi grešimo: Pedijatar otkriva 5 stvari koje ne treba raditi kada se dete razboli, više štete nego koristi

Vesti 14.08.2024 20:17 0

Pedijatar Keli Fradin sa Harvarda, stručnjak za ovu oblast, istakla je da je razumljivo da roditelji u ovakvim situacijama osećaju čitav spektar emocija – od straha i zabrinutosti do zbunjenosti i tuge

žena

Shutterstock

Kada se vaše dete razboli, želite da učinite sve što je u vašoj moći da mu što pre ozdravi. Međutim, prema dr. Keli Fradin, pedijatru sa Harvarda i mami dvoje dece, postoje neke stvari koje ne bi trebalo da radite kada je vaše dete bolesno.

Roditelji su često nesigurni dok pokušavaju da donesu najbolje odluke za zdravlje svog deteta. U takvim trenucima lako se izgubiti u moru informacija i saveta, ali najvažnije je ostati smiren i fokusiran na oporavak deteta.

dete

Shutterstock

 

Pedijatar Keli Fradin sa Harvarda, stručnjak za ovu oblast, istakla je da je razumljivo da roditelji u ovakvim situacijama osećaju čitav spektar emocija – od straha i zabrinutosti do zbunjenosti i tuge. Kako bi pomogla roditeljima da se lakše nose sa ovim izazovima, podelila je pet ključnih saveta koje i sama praktikuje kada su njena deca u pitanju, prenosi MNS.com.

Ne budite decu zbog leka 

„Ako imaju temperaturu, ali spavaju, nikada ih ne budim da popijem lek. San je važan za lečenje, oporavak i rast, a može biti teško doći do njega kada dete kašlje ili ima zapušen nos. puštajući ih da se odmore, moguće je da će njihov imuni sistem biti jači da radi svoj posao i pomaže u borbi protiv virusa“, ​​kaže Keli. 

Ne oklevajte sa lekovima za povišenu temperaturu 

„Ako dete ima temperaturu i diše brže ili teže, pije manje tečnosti ili ima problema da miruje, ne bih oklevala da dam korisne, bezbedne i efikasne lekove kao što je ibuprofen, napominje ona. Međutim, ako se nađete dajući ove lekove tri ili četiri puta dnevno, duže od tri dana, obavezno posetite lekara.

Ne verujte slepo toplomerima 

,,Toplomeri nisu najprecizniji. Ako deca normalno dišu i dobro su hidrirana, verovatno nije hitan slučaj. Međutim, ako izgledaju veoma bolesno, a toplomer kaže da nema temperature, možda će im ipak trebati lekarska pomoć", kaže doktor. 

Nikada ne merite lek kašičicama 

„Skoro 700.000 dece suočava se sa greškama u uzimanju lekova svake godine. Mala deca su u najvećem riziku jer često imaju više negovatelja koji možda ne provere ko im je dao i kada, uprkos svim naporima. Da bih bio siguran, informacije o dozi uvek dajem u mililitrima poboljšati tačnost i sprečiti greške“, dodaje Keli. 

,,Nikad ne koristim ništa osim meda za ublažavanje kašlja" 

,,Lekovi za kašalj mogu više da štete nego pomognu, a Američka pedijatrijska akademija ih ne preporučuje. Za decu stariju od godinu dana koristim samo med ili sirup protiv kašlja sa medom kao glavnim sastojkom", zaključila je ona. 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Na 10. rođendan moje ćerke niko nije došao zbog pozivnice koju sam napisala! #žena #najzena #fypシ #fypシ゚viral #rođendan #pozivnica ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading