Ti si ženo superheroj: Mame nikome ne duguju izvinjenje, a pogotovo ne za ovih 10 stvari

Vesti 17.07.2024 18:29 0

Mama nikada ne bi trebalo da se izvinjava za ove stvari...

mama

Shutterstock

Svi mi s vremena na vreme treba da odvojimo vreme za sebe i svoje potrebe. Niismo zbog toga loši roditelji!

Nove majke se suočavaju sa mnogim izazovima. Ali kao da svi ovi izazovi sami po sebi nisu dovoljni, mame često osećaju potrebu da se izvine drugima za stvari koje su sasvim normalne i koje mnogi drugi roditelji doživljavaju sa svojom decom.

deca

Shutterstock

 

Brightside je sastavio listu stvari za koje ne treba da se izvinjavate drugima, posebno imajući u vidu da su potpuno prirodne i bezopasne, a važne su i za dobrobit dece.

Mama nikada ne bi trebalo da se izvinjava za ove stvari: 

1. Kako i kada hrani bebu

 „Niko nema pravo da nameće svoje mišljenje o tome kako treba da hranite bebu. Tako da ne dugujete izvinjenje nikome ko misli da zna bolje od vas šta je vašoj bebi potrebno. Bez obzira da li želite da dojite ili koristite adaptirano mleko – Izbor je samo na vama. Takođe, što se tiče toga gde hranite svoju bebu, ne biste se trebali osećati krivim zbog dojenja u javnosti. “, kaže Brightside

2. Nema dovoljno novca 

,,Ne morate biti bogati da biste dobro odgajali dete. Ali ako vam nedostaje novca, možda ćete se osećati kao da vaše dete ne dobija dovoljno od vas ili da ne možete sebi da priuštite određene stvari. Međutim, sve dete zaista potrebe su ljubav i briga, tako da ako imate dovoljno novca da se nahranite i obučete, ne morate da se osećate loše što nemate najnoviju popularnu igračku."

3. Treba joj vreme za sebe 

„Kada se porodite, možda ćete se osećati pod pritiskom da budete sa svojom bebom 24/7. Takođe, možda ćete se osećati loše jer još uvek želite vreme za sebe. To vas ne čini lošom mamom. Svi moramo da odvojimo vreme s vremena na vreme za sebe i svoje potrebe“. 

4. U stanu/kući je nered 

„Ako su na podu igračke, a sakrivate prljavo posuđe u kuhinji jer niste stigli da ga operete, to ne znači da ste loša mama. Briga o detetu može biti zahtevna. kao posao sa punim radnim vremenom, zato nemojte kriviti sebe ako nemate vremena ili energije da sve počistite, a čak i ako to učinite, vaše dete će verovatno ponovo napraviti nered za nekoliko minuta, pa nemojte. ne osećam potrebu da se izvinim za to." 

5. Izgled

,,Bez obzira da li vam je kosa neuredna ili često nosite staru odeću - niko nema pravo da komentariše vaš izgled. I ne morate da žurite da "vratite telo" odmah nakon porođaja i da izgubite kilograme za nekoliko sekundi Volite svoje telo i činjenicu da ono može dovesti vaše dete na ovaj svet." 

6. Curenje mleka 

„Bez obzira na to koliko često dojite ili koliko jastučića imate u grudnjaku, vaše grudi mogu s vremena na vreme da pocure. I to je prirodan proces koji ne možete da kontrolišete. Dakle, ako neko drugi ima problema sa tim, nemojte ne osećam potrebu da se izvinim za to." 

7. Nije dobro raspoložena 

„Celodnevna briga o detetu može biti fizički i emocionalno iscrpljujuća i možda ne znate uvek šta da radite i osećate se bespomoćno. Majčinstvo je izuzetno teško, tako da je u redu ako se ne osećate uvek najbolje.“ 

8. Potrebna joj je pomoć 

,,Možda vam se čini da kada postanete roditelj, treba da znate i sami da brinete o svojoj deci. Zato se mnoge mame, ako zatraže savet ili pomoć, osećaju kao da su neuspešne u roditeljstvu. Ali ima ništa loše u tome, samo želite najbolje za svoje dete i to je ono što je važno. 

9. Porođaj nije izgledao kako je očekivala 

,,Ovo je problem sa kojim se najčešće susreću mame koje su očekivale da će se poroditi prirodnim putem, a onda su se suočile sa carskim rezom. Morate da shvatite da ne postoji "pravi" i "pogrešan" način porođaja, i jedino što je bitno je da si ti i beba je na kraju dobro." 

10. Ne može da se druži

Kada postanete roditelj, vaš raspored se potpuno menja. Ako ste zauzeti svojim detetom ili samo želite da se opustite sami kod kuće, ne morate da se izvinjavate svaki put kada ne možete da prihvatite poziv na druženje ili zabavu. Na kraju, vašim prijateljima je stalo do vas, pa bi trebalo da razumeju razloge, koji su u vašem slučaju potpuno opravdani. 

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Koje 3 osobine biste voleli da Vaše dete nasledi od Vas 👶🏼🙂 #najzena #zena #foryou #fyp #viralvideo #fypシ゚ #viraltiktok ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading