Joj, dete mi je žedno: Evo da li treba davati vodu bebama tokom leta, stručnjaci dali svoje mišljenje

Vesti 16.07.2024 16:18 0

Voda može uticati na sposobnost tela da apsorbuje proteine, vitamine i hranljive materije koje se unose kroz majčino mleko

beba

Shutterstock

Iako su letnje vrućine na vrhuncu, formula ili majčino mleko su sve što je potrebno vašoj bebi. Voda se baš i ne preporučuje malim bebama, čak ni tokom letnjih vrućina.

Toplotni talas ne jenjava i nekako se nadamo da će to biti što pre, jer je ovo teško izdržati... Voda je za mnoge glavno sredstvo rashlađivanja, a stručnjaci ne prestaju da podsećaju odrasle i decu da važno je konzumirati puno vode. Ali u isto vreme, deca mlađa od šest meseci uopšte ne bi trebalo da piju vodu iz česme. 

Stručnjaci smatraju da majčino mleko ili formula ima sve što je detetu potrebno za razvoj. Čak i kada su spoljne temperature visoke, mleko je dobar i jedini izbor za mala stvorenja. Kada se bebama mlađim od šest meseci daje voda, može doći do „trovanja vodom”, što može imati fatalne posledice. Problem je što bebini bubrezi još nisu dovoljno razvijeni, pa čak i male količine vode mogu biti opasne. Njihovo telo tada oslobađa natrijum, koji može uticati na moždanu aktivnost i izazvati napade i trovanje. 

beba

Shutterstock

 

Američka akademija za dojenje, Američko udruženje akušera i ginekologa, Američko udruženje porodičnih lekara, Svetska zdravstvena organizacija, UNICEF i mnoge druge organizacije preporučuju isključivo dojenje prvih šest meseci života, prenosi Buzzfeed.

Isključivo dojenje se definiše kao hranjenje majčinim mlekom bez ikakvih aditiva, što znači bez dodavanja vode, sokova, mleka neljudskog porekla i druge hrane), osim vitamina, minerala i lekova (po potrebi). Međutim, bebe hranjene formulama mogu imati koristi od malo vode po vrućem vremenu, ali to bi trebalo da bude flaširana voda, voda za bebe ili prokuvana voda iz česme.

Zašto je voda loša za bebe? 

Dojenim bebama voda nije potrebna do šestog meseca, dok se bebama hranjenim adaptiranim mlekom mogu davati male količine kada je toplo. Prema Katie Zeratski sa klinike Maio, bebe dobijaju sve svoje potrebe za tečnošću iz majčinog mleka ili formule. „Čak i po vrućem danu, svu svoju potrebnu hidrataciju mogu dobiti kroz ljudsko mleko ili formulu“, rekla je ona. 

dojenje bebe

Shutterstock

 

Sve hranljive materije važne za rast i razvoj nalaze se u majčinom mleku. Voda može uticati na sposobnost tela da apsorbuje proteine, vitamine i hranljive materije koje se unose kroz majčino mleko. „Davanje vode odojčetu može uticati na njihovu sposobnost da apsorbuju hranljive materije. Njihovi želuci su tako mali i lako se mogu napuniti vodom, što im otežava da dobiju potrebnu ishranu“, dodao je farmaceut Abas Kanani. 

Šta ako beba popije vodu? 

Ako beba mlađa od šest meseci konzumira vodu, to može dovesti do trovanja vodom. ,,Trovanje vodom nastaje kada konzumirate previše vode u kratkom vremenskom periodu i nivo natrijuma u ​​krvi opadne. To može dovesti do preopterećenja bubrega, što može dovesti do potencijalnog disbalansa nivoa elektrolita", objašnjava Zeratski. Abas dodaje da je pad natrijuma rezultat unošenja previše vode u organizam, što je poznato kao hiponatremija. Kasnije, to može dovesti do oticanja mozga, napadaja, au nekim situacijama može biti čak i fatalno. 

 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading