Pedijatar upozorio: Roditelji masovno ovako podižu decu, a posledice mogu biti vrlo ozbiljne

Tatjana Badarević Vesti 17.07.2024 12:35 0

Svojoj deci želimo dobro i sve što učinimo pogrešno je uvek nenamerno. No, činjenica je da neke stvari možemo sprečiti tako što ćemo se na vreme upoznoti sa opasnostima.

pedijatar

Shutterstock

 

Kad su deca malena i šetaju s roditeljima držeći ih za ruke, česta zabava i deci posebno uzbudljiva je ono „horuk“ dizanje – kad svaki roditelj drži jednu detetovu ruku, pa ga podignu ispred sebe da dete „poleti“. Svi smo to voleli! Nekad nas teraju da ih vrtimo u krug, onako oko sebe. I deca to obožavaju! Nikom ne pada na pamet da bi moglo biti bilo šta loše u tome.

No, jedan pedijatar je upozorio na opasnosti koje takvo podizanje dece sa sobom nosi. Dr. Mek Sloter poznat je po svojim TikTok video snimcima u kojima delio ono čemu je svedočio kao lekar hitne pomoći. Jedan od njegovih video zapisa posvetio je objašnjenju zašto dete ne treba na ovaj način podizati, držeći ga za zglobove.

„Znate li koji je jedan od načina na koji nikada ne biste smeli da podižete dete?“ započeo je svoj videozapis, te nastavio opisujući i objašnjavajući kako dolazi do povrede koja je u Americi poznata kao "dadiljin lakat".

Ovaj pojam "dadiljin lakat" potiče iz vremena kada su se dadilje brinule o deci i često su ih krivili za nanošenje povreda povlačenjem dece za ruke, kako tvrdi Bostonska dečija bolnica. Zapravo se radi o istegnutom laktu, odnosno stručno rečeno subluksaciji glave lakta.

 

@dr.jmack Nursemaid’s elbow (aka radial head subluxation) affects over 20,000 children per year in the US with over 80% of those patients being between the ages of 1 and 3. #emergencymedicine #pediatrics #medschool #nursingschool #nursepractitioner #physicianassistant ♬ original sound - Dr.JMack | ER Doctor

 

Do ove povrede dolazi kada radijusni deo zgloba lakta klizne sa svog mesta, zbog čega lakat delimično iskoči iz svog mesta. Ta povreda je samo privremena i lakat se može zapravo vrlo lako vratiti u pravilan položaj – nekad čak i sam od sebe, ali za pomoć je potrebna stručna osoba. Najčešće se ovo događa kod male dece u starosti od dve do šest godina, a retko kod nešto starije dece, zavisno od toga koliko su im ligamenti zreli.

Prema doktoru Sloteru, jedan od načina na koji može doći do povrede je kada roditelji „zgrabe svoju decu za zglob i počnu ih vrteti ili podizati“. Naglasio je da je svestan činjenice da deca inače vole ovu interakciju, a i tatama je to omiljena igra, „sve dok se glavica radijalne kosti ne iščaši“.

Lekar je čak priznao da se to dogodilo i njemu: „Nemojte reći mojoj ženi, ali slučajno sam to učinio našem detetu jednom. Moja ćerka je tada imala dve godine i počela je da pada niz stepenice. Povukao sam je gore držeći je za zglob, spasivši je da ne padne niz stepenice, ali sam joj iščašio lakat. Dobra vest je da sam ga vratio na mesto.“

Ova povreda pogađa prema statistikama više od 20.000 dece godišnje u SAD-u, a više od 80 posto tih pacijenata je uzrasta između jedne i tri godine.

Tom u prilog idu i brojni komentari na videu ovog doktora, u kojima su roditelji govorili da su slučajno to napravili svojoj deci.

„Moj prijateljica je to slučajno uradila mom dvogodišnjaku. Osećala se tako loše! Ipak, sve se rešilo brzo!“ glasio je jedan komentar. „Ovo se dogodilo jednom kad sam držao svoje dete za ruku i ono je odjednom palo. Stvarno zastrašujuće, ali lako za popraviti nakon što nam je osoblje hitne pomoći reklo kako to učiniti,“ glasio je još jedan komentar iz kojeg se vidi da i roditelji sami to mogu učiniti.

Bonus video:

 

@najzena.rs Koje 3 osobine biste voleli da Vaše dete nasledi od Vas 👶🏼🙂 #najzena #zena #foryou #fyp #viralvideo #fypシ゚ #viraltiktok ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

 

 


 

Komentari (0)
Loading