Mama, meni je dosadno: Stručnjaci savetuju kako deca treba da pronađu svoja interesovanja, pomozite im na ovaj način

Vesti 12.07.2024 16:49 0

Dosada je lako moguća i česta, posebno leti...

deca

Shutterstock

Zašto je presudno važno da deca imaju interesovanja, hobije i zanimanja u kojima istinski uživaju dok odrastaju?

Šta može biti korisno u držanju dece podalje od potencijalno opasnih ponašanja? Dejvid Švarc, licencirani porodični terapeut napominje da pronalaženje stvari za koje su deca iskreno zainteresovana može biti od velike pomoći.

dete

Shutterstock

 

Štaviše, nije bitno koji je to interesovanje ili hobi, sve dok to nije opasno za njih ili druge. Deca koja razviju strasti i interesovanja u adolescenciji imaju tendenciju da se druže sa ljudima koji imaju slična interesovanja, a to im može pomoći da im bude manje dosadno i manje je verovatno da će eksperimentisati sa drogama i alkoholom, izveštava Psychology Today

Opasnosti od reči ,,Dosadno mi je!" 

Dosada je lako moguća i česta, posebno leti. Zato je ključno da deca pronađu nešto što ih zanima. Na primer, ako dete ima ljubav prema sportu, pratiće svoj tim, gledati sport na televiziji, skupljati dresove ili slike svojih omiljenih sportista, a možda i želeti da gleda utakmice uživo. Važno je da im interesovanje za sport zaokupi vreme, energiju i strast. To će im ostaviti manje vremena da im bude dosadno, a samim tim i manje vremena za eksperimentisanje sa drogom, alkoholom i drugim rizičnim ponašanjem.

Kako se razvijaju interesovanja?  

Onda se postavlja pitanje kako deca razvijaju ta interesovanja? Mnogi roditelji teraju svoju decu na razne aktivnosti. Bilo da se radi o časovima plesa, pridruživanju izviđačima ili nekoj drugoj organizovanoj aktivnosti, aktivnosti često biraju roditelji. Ovo je odlično ako je dete uzbuđeno onim što radi, međutim, često je roditelj taj koji bira aktivnost koju dete zaista ne prihvata. Sa tačke gledišta deteta, kada roditelji žele (ili prisiljavaju) ih da urade nešto do čega im možda nije stalo, to može stvoriti negativan osećaj prema tim aktivnostima. Deca (a posebno adolescenti) žele da pronađu svoja interesovanja, a ne ona koja im roditelji biraju.

Nerazumevanje roditelja... 

Mnogo puta kada deca pronađu svoje strasti, odrasli ih ne razumeju ili ne vide njihovu vrednost. Postoji stari kliše o tome da roditelji pronađu dečju kolekciju stripova i bace je u smeće. Danas ima mnogo odraslih koji žale što se stripovi koje su njihovi roditelji godinama unazad bacili u smeće sada prodaju po veoma visokim cenama. Zašto su roditelji izbacili nešto što je bilo vredno njihovom detetu? Ne zato što su imali loše namere, već zato što kao roditelji nisu videli istu vrednost koju je njihovo dete videlo u tim predmetima.  

mama

Shutterstock

 

Podsetimo se početaka rokenrol muzike, dalekih 1950-ih. Tada su mnogi odrasli verovali da je rokenrol opasan i da je vodio do maloletničke delikvencije. Zbog toga su mnogi bili odlučno protiv toga. Naravno, danas je to prihvaćen muzički žanr. Šta se promenilo? Nije tajna da su deca pedesetih volela rokenrol muziku.  Bila je to njihova muzika. I dok su odrastali, doneli su rokenrol muziku sa sobom u mejnstrim. Iako su njihovi roditelji prezirali ovu vrstu muzike, to ne samo da nije odvratilo mlade od slušanja ove muzike, već je učvrstilo njihovu ljubav prema rokenrol muzici. 

Kada deca pronađu nešto što zaista vole, tada se razvija njihova strast... 

Naime, deca i tinejdžeri vole da imaju nešto što je „njihovo”. Nešto odrasli možda ne razumeju. Za njih je važno da imaju svoje snove, ideje i interesovanja sa kojima se mogu identifikovati u svom životu. I tamo razvijaju svoje strasti i motivaciju. Ako želite da deca razviju strasti u životu, dajte im slobodu da oblikuju svoja interesovanja. A ako ne razumete ta interesovanja, nema veze. Važno je da ih dete razume. 

knjiga

Shutterstock

 

Jedna od najgorih stvari koje odrasli mogu učiniti je sramota ili omalovažavanje dece zbog njihovih interesa. Samo zato što to nije nešto što roditelj ili odrasla osoba može da razume, ne znači da nema vrednost. Mnoga od najrazličitijih interesovanja koja su deca volela pre decenija (stripovi o superherojima, kompjutersko programiranje, rep muzika) postala su neke od najvažnijih i najprofitabilnijih industrija na svetu. 

Stoga je u interesu svakog roditelja da svom detetu da slobodu i podstrek da pronađe sopstvene strasti, interesovanja i hobije. 

 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading