Svekrva traži da je zovem mama, da li je normalna? Požalila sam se mužu, a od njegovog odgovora sam se zaledila

Slobodanka Ćorić Vesti 17.07.2024 12:48 0

Već sam ranije jasno iznela da se osećam nelagodno s tim. Moja majka je moja majka, a moj otac je moj otac, ali ona ne odustaje

svekrva

Shutterstock

U jednoj običnoj porodičnoj priči, sukob zbog naziva koji bi trebalo koristiti za svekrvu između snaje i njenih supružnika otvara pitanje rodne pristrasnosti ili individualnog izbora. Ova situacija, koja je izvor nevolje za jednu ženu, osvetljava dublje društvene i porodične dinamike koje često ostaju neizgovorene.

"Svekrva želi da je zovem 'mama'", kaže sagovornica, izražavajući svoju nelagodu zbog ovog zahteva. "Već sam ranije jasno iznela da se osećam nelagodno s tim. Moja majka je moja majka, a moj otac je moj otac. Nema nikakve potrebe da nekog drugog nazivam roditeljem."

Ovo nije samo sukob reči, već i dublji pogled u to kako se porodice nose s tradicijom i promenama. "Vidim da se očekuje da žene u porodici koriste 'mama' i 'tata', dok muškarci to ne čine", dodaje sagovornica. "To mi se čini kao rodna pristrasnost."

Njeno frustriranje dolazi iz osećaja da je izložena dvostrukom standardu. Dok ona uporno koristi imena svojih svekra i svekrve, drugi članovi porodice to čine samo s muškim rodbinom.

"Suprug nije previše zabrinut zbog toga", nastavlja ona. "Za njega to nije velika stvar. Takođe, ne bih želela da moja majka misli da dajem tu titulu nekome drugome."

Ovaj sukob otkriva kako su porodične tradicije podložne promenama i kako se različite osobe nose s njima na svoj način. Dok jedni insistiraju na poštovanju tradicije, drugi prepoznaju pravo na individualan izbor.

Da li je ova dilema samo lično pitanje ili ukazuje na dublje društvene trendove? Pitanje ostaje otvoreno, dok se sagovornica bori da pronađe ravnotežu između porodičnih očekivanja i svojih ličnih granica.

Komentari (0)
Loading