Pravoslavni vernici danas, 12. jula, proslavljaju Petrovdan, praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu.
Još od naših predaka nasledili smo razne običaje i verovanje koja se vezuju za ovaj praznik, a jedan od njih je i običaj sa jabukama. Naime, majke zajedno sa decom prave ovaj kolač.
Na praznik se deca darivaju jabukama, a veruje se da za sreću treba pripremiti kolač, odnosno pitu od jabuka koja se naziva petrovača.
Sastojci:
1 kg jabuka
1 šolja ulja
1 šolja griza
6 kašike šećera (može i smeđi)
kore za pitu (mogu i heljdine)
cimet
1 kg jabuka
šaka oraha
Priprema:
Jabuke oljuštite i izrendajte. Svaki put uzimajte po 3 kore. Svaku koru poprskajte sa uljem i pospite sa malo šećera, a na treću koru sipajte rendane jabuke, ponovo malo ulja, cimet, dve kašike griza i dodajte malo oraha. Uvijte u rolnu, pa stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Ukoliko ne želite, ne morate uvijati u rolne, već ređati samo jednu na drugu. Zatim nožem iseći parčiće, premazati uljem i staviti da se peće na 220 stepeni. Dobijeni kolač možete posuti šećerom u prahu.