Važno je za razvoj: Bebe čiji roditelji svakodnevno rade ovo su pametnije, ističu naučnici

Vesti 08.06.2024 09:37 0

Samo držanje novorođenčeta u naručju prvih sat vremena može pomoći u normalizaciji telesne temperature, otkucaja srca i disanja

beba

Anna Grigorjeva / Panthermedia / Profimedia

Ništa se ne može porediti sa osećajem topline i zaštite koje dete oseća kada je zagrljeno! Čvrst zagrljaj može promeniti svačije raspoloženje jer čini da se osećate voljeno, bezbedno i jedinstveno.

Nauka kaže da upravo ovaj zagrljaj čini decu pametnijima. Mozak deteta se bolje razvija od najlepšeg zagrljaja. Prema istraživačima, deca koja se češće grle su pametnija.

Bebe i razvoj njihovog mozga dodirom

Učenje uključuje čitanje, aritmetiku i mnoge druge procese. Počeli smo kao bebe da učimo i istražujemo dodirujući sve. Od pet čula prvo se razvija dodir. Uz njegovu pomoć, novorođenče se prvo vodi u ovaj novi, nepoznati svet. U članku časopisa Stanford Medicine, dr Suzan Krou, akušer i direktor dečje bolnice Lusil Pakard, opisuje devet instinktivnih faza razvoja neposredno nakon rođenja bebe. Čim je to fizički moguće, treba primeniti kontakt koža na kožu između majke i bebe i usmeriti bebu na dojenje.

beba

Shutterstock

 

Samo držanje novorođenčeta u naručju prvih sat vremena može pomoći u normalizaciji telesne temperature, otkucaja srca i disanja. Takođe, mnoge bebe prestaju da plaču čim su na mami. Istovremeno, majka oslobađa više hormona opuštanja. Ako i tata drži bebu, među njima će se stvoriti duboka veza.

Prednosti masaže za bebe

Masaže za bebe se mogu koristiti za jačanje odnosa između bebe i roditelja. Isti članak u Stanford Medicine navodi širok spektar prednosti. Prema Maurin Mekafra, instruktoru pedijatrijske masaže u Dečjoj bolnici Pakard, ove prednosti su:

- Mnogo bolji san

- Dete je svesnije da je voljeno i prihvaćeno

- Poboljšanje varenja

- Povećanje telesne težine je ubrzano

- Majka i dete su opušteniji

- Poboljšava se neurološka funkcija kod beba

Druga studija, sprovedena na Univerzitetu u Vašingtonu, imala je za cilj da locira oblast mozga gde bebe registruju i "osećaj" i "videći" dodir. Ova studija dokazuje da bebe mogu razlikovati stvarni fizički dodir. Studija je pokazala da do sedam meseci beba ne može da razume pojam "ja", kao i da je njeno telo odvojeno od druge osobe, zbog čega je zagrljaj sa mamom toliko važan za njen razvoj. 

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Ukoliko često imate nedoumice kako da smirite uplakanu bebu, isprobajte ovaj trik! 👶🏼 #najzena #zena #fyp #fypシ #foryoupage #fypシ゚viral #fypシ #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading