Ovo niste očekivali: Nauka objasnila zašto bake "više vole" unuke nego svoju decu

Slobodanka Ćorić Vesti 08.05.2024 10:31 0

Profesor antropologije, psihijatrije i bihevioralnih nauka, Džejms Riling, vođa istraživanja, analizirao je aktivnost mozga oko 50 žena koje su bile u kontaktu sa svojim unucima

Ovo niste očekivali: Nauka objasnila zašto bake "više vole" unuke nego svoju decu

Printscreen/Instagram

Istraživanje Univerziteta Emori u Atlanti, SAD, istražilo je kako bake reaguju na svoje unuke u poređenju sa vlastitom decom, otkrivajući fascinantne rezultate koji bacaju novo svetlo na emocionalnu dinamiku međugeneracijskih odnosa.

Profesor antropologije, psihijatrije i bihevioralnih nauka, Džejms Riling, vođa istraživanja, analizirao je aktivnost mozga oko 50 žena koje su bile u kontaktu sa svojim unucima, uzrasta od 3 do 12 godina.

Kroz funkcionalnu magnetsku rezonancu, istraživači su pratili reakcije baka dok su gledale fotografije svoje dece, unuka i nepoznatih odraslih osoba i dece.

Nalazi istraživanja, objavljeni u časopisu "Proceedings of the Royal Society", ukazuju da su bake pokazale posebno snažnu emotivnu reakciju prilikom gledanja slika svojih unuka. Aktivirali su delove mozga koji su povezani sa emocionalnom empatijom, poput inzularnog i sekundarnog somatosenzornog korteksa. Ova reakcija sugeriše duboku emocionalnu vezu i osećaj bliskosti koje bake osećaju prema svojim unucima.

Interesantno je bilo i to što su bake pokazale aktivaciju delova mozga koji su povezani sa kognitivnom empatijom kada su gledale slike svojih unuka i istopolnih roditelja. To znači da su, osim osećanja emocija koje oseća druga osoba, bake takođe pokazale razumevanje na kognitivnom nivou šta njihovi unuci ili njihova deca misle ili osećaju.

Ovi rezultati naglašavaju važnost emocionalnih veza između baka i unuka, pružajući dublje razumevanje dinamike međugeneracijskih odnosa.

Komentari (0)
Loading