Ovu namirnicu mnogi koriste tokom posta, a ne bi smeli: Mrsite, a da ne znate

Slobodanka Ćorić Vesti 18.03.2024 10:59 0

Istraživanja su pokazala da ćemo, ukolimo prestanemo sa ovom nezdravom navikom, vrlo brzo dan započinjati odmorniji i puni elana

Ovu namirnicu mnogi koriste tokom posta, a ne bi smeli: Mrsite, a da ne znate

Shutterstock

Uskršnji post počinje danas, a mnogi ljudi su ubeđeni da je konzumiranje kafe bez mleka u skladu sa pravilima. Suštinski, kafa jeste posni napitak budući da je na biljnoj bazi.

Ali, gledano iz drugog ugla to baš i nije tako. Kada sadrži kofein koji predstavlja jednu vrstu psihostimulansa. Ovakve supstance mogu izazvati afektnije ponašanje i nervoznije reakcije, što nije u skladu sa telesnim i duhovnim uzdržavanjem.

Takođe, ispijanje kafe postiče lučenje noradrenalina, koji deluje tako što ubrzava rad srca, širi zenice i pojačava tonus mišića. To su ujedno i jedni od simptoma bolesti zavisnosti - svaka zavisnost predstavlja veliki greh.

Zato, moguće rešenje bi bilo ispijanje kafe bez kofeina. Takođe, oko svih svojih nedoumica najbolje bi bilo da se posavetujete sa sveštenikom iz svoje parohije.

U toku posta dozvlite organizmu da se detoksikuje i oslobidi štetnog uticaja svakodnevnih navika, pa tu ubrajamo i kafu. Evo kako sve kafa negativno može delovati na organizam, pa vam dajmo nekoliko razloga da bar u toku posta prestanete sa ovom navikom. 

Povećava količinu želudačne kiseline

Povećanje želudačne kiseline izaziva gorušicu i probleme sa probavom, koje možete osećati tokom dana. Visok stepen kiselosti vremenom može izazvati ozbiljnije probleme na želucu, kao što su čir ili sindrom iritabilnog creva.

Povećava osećaj stresa

Velika količina kafe može izazvati osećaj stresa, a kada je pijete na prazan želudac, taj problem je još uočljiviji. Sa druge strane, hrana umanjuje stres, pa praktikujte da uz šolju kafe obavezno nešto i pojedete.

Utiče na hormone

Glavni razlog zbog kojeg kafa povećava osećaj stresa je disbalans koji kofein pravi među hormonima. Kafa na prazan želudac može smanjiti lučenje serotonina, hormona sreće.

Istraživanja su pokazala da ćemo, ukolimo prestanemo sa ovom nezdravom navikom, vrlo brzo dan započinjati odmorniji i puni elana.

 

Komentari (0)
Loading