Šta mislite, o kom broju centimetara je reč? Naučnici otkrili da žene ove visine imaju najviše sreće u ljubavi

Jelena Vukelić Vesti 02.02.2024 15:53 0

Da li zbog ove vesti skaču od sreće palčice ili košarkašice?

Kardašijan

Shutterstock

Nečija visina ne bi trebala da utiče na sreću u životu, uprkos činjenici da su mnogi nezadovoljni svojom visinom bez obzira smatraju li se niskim ili visokim.

Naučnici su, s druge strane, pokušali da utvrde koja je visina idealna za dugotrajne romantične veze, pa su tako 2022. godine sproveli istraživanje u Engleskoj, piše YourTango.

I tako su došli do magičnog broja 162 centimetra i ustanovili da žene ove visine imaju veću verovatnoću da budu u srećnim vezama. Studija je ispitivala i muškarce. Tužno, ali istinito - sve anketirane žene preferiraju muškarce koji su viši od proseka. Konkretno, reč je o visini od 182,88 centimetara.

Evolucijski gledano, postoji razlog zbog kojeg žena preferira visokog muškarca. Pretpostavka je da su viši muškarci u prošlosti bili u stanju da pruže  bolju fizički zaštitu, ali čini se da naučnici ne mogu da pronađu  razlog zašto muškarce više privlače niže žene za dugotrajne veze.

- Znamo da muškarce privlače žene koje bi u našoj evolucijskoj prošlosti bile simbol plodnosti. A u nekom smislu visina je negativan znak. Visoke žene kasnije ulaze u pubertet i verovatno se njihove sekundarne polne karakteristike razvijaju nešto kasnije - kaže dr Netl, vođa istraživanja.

Dakle, ako je Netl u pravu, niže žene koje ranije ulaze u pubertet bolji su kandidati za reprodukciju. To istraživanje je ipak u suprotnosti s našim razumevanjem evolucije.

Naime, naučnici danas znaju da postoji direktna korelacija između visine oca i visine njegovih ćerki. Ako nastavimo da verujemo da su evolucijske biološke potrebe presudne kada biramo partnere, onda žene biraju muškarce koji će im dati ćerke koje su visoke, i sudeći po ovom istraživanju, "manje sposobne" za reprodukciju.

Komentari (0)
Loading