Vreme je za spavanjac: Umirite nestašno detence uz pomoć 5 zlatnih saveta, sklopiće okice za tili čas!

Vesti 06.01.2024 21:03 0

Ingliš je demonstrirala pokrete u svom videu: ljuljajte se sa detetom, nežno stisnite dete...

Beba

Shutterstock

Da li vam je nemoguće uveče smiriti decu i pripremiti ih za spavanje? Pa da, često u to doba dana imaju najviše posla, najvažnijih zadataka, najviše energije... Gotovo kao da imaju na umu da moraju da potroše svu, svu energiju jer ionako će to nadoknaditi tokom spavanja. Odlučni su da ne „padaju” lako. Mi smo kao roditelji druga krajnost.

Postoji li način da se ta energija izjednači, kako smanjiti njihovu, a ne potrošiti previše naše? Postoji li način da ih smirim? Jer znamo da „smiri se“ ne ide, naravno. Mama i pedijatrijska terapeutkinja Kortni Ingliš nedavno su podelile video na svom TikTok profilu koji prikazuje nekoliko njenih omiljenih senzornih aktivnosti koje pomažu deci da se smire pre spavanja – jednostavne su, ali efikasne. Evo šta možete da uradite.

 

 

1. Ljuljajte se sa detetom u naručju

Ingliš objašnjava da ljuljanje tela omogućava stimulaciju vestibularnog sistema — što je jedan od načina samoumirivanja i pomaže u fokusiranju pažnje. Nauka to objašnjava ovako: ako je čovek uznemiren i preuzbuđen, na taj način može da se smanji uzbuđenje, naročito uveče pre spavanja ili u drugim vremenima kada je osoba nemirna i uzbuđena. Ingliš je demonstrirala pokrete u svom videu: ljuljajte se sa detetom, nežno stisnite dete uz svoje telo 10 sekundi, zatim otpustite na pet sekundi, pa ponovo ljuljajte. Takođe možete računati zajedno sa svojim detetom.

2. Stisnite noge deteta

Pustite dete da legne, a vi mu skupite noge tako što ćete ih približiti detetovim grudima. Pustite, a zatim ponovo uvucite noge. Istovremeno, animirajte dete, tresite mu noge, ispuštajte lude zvukove ili glasove. To je nešto što bi se moglo nazvati progresivnom relaksacijom mišića i pomoći će deci da smire svoje telo.

3. Tapkanje na tepihu

Tapkanje je ritam koji se ponavlja, koji pozitivno utiče na proprioceptivni sistem – jedan od osam senzornih sistema. Na taj način utičete na svest o telu, samoregulaciju, koordinaciju, držanje i sposobnost fokusiranja. Taj isti ton koji se ponavlja može pomoći detetu da se lakše nosi sa bukom i slušnim preopterećenjem.

4. Ljuljanje naopačke

Ovaj režim je veoma zabavan. Podižete dete, okrenete ga naopačke i polako ga pomerate sa jedne strane na drugu, kao klatno na satu, piše Miss7.

5. Dodavanje teškom loptom ili mekom igračkom

Zašto teška lopta/prišana igračka? Zbog težine predmeta (mekog, da bi mu bilo prijatnije, naravno), telo bolje percipira dodir, a smatra se da takav „duboki dodir” smiruje nervni sistem i pokreće oslobađanje serotonina i dopamina. Takođe je preporučljivo praviti glupe izraze lica i praviti zvukove koji zabavljaju dete dok dodajete.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading