Kako je biti surogat majka i roditi dete poznatoj ličnosti: Užasno se ponašala prema meni, flertovala sa mojim mužem

Slobodanka Ćorić Vesti 16.12.2023 10:14 0

Očigledno, postoje trenuci kada žena ima zdravstveno stanje kada fizički ne može da nosi dete – ali to nije sve što se dešava. Mislim da kada imate novac i privilegije, postoji opasnost da ljudi pomisle: „Mogu da nađem nekoga da mi rodi bebu

surogat majka

Shutterstock

Marija Šerifović, nakon što je početkom decembra uz pomoć surogat majke dobila bebu priznaje da je prošla kroz dugačak proces, ali da je uspela u tome jer je imala ogromnu želju da u naručju drži svoje dete.

Paris Hilton je poslednja od mnogih poznatih ličnosti koje su postale majke surogat majčinstvom, vodeći svoje normalne, glamurozne živote sa netaknutim figurama i karijerama, a zatim, iz vedra neba, najavljujući dolazak novorođenčeta sa fotografijama sitnih prstiju ili stopala sklopljenih u maminim ili tatinim rukama . Neki, kao što su Sara Džesika Parker, Nikol Kidman i Prijanka Čopra, otvoreno govore o korišćenju surogat majki za jedno ili više svoje dece. Drugi, kao što su Naomi Kembel i Amber Herd, više govore o tome kako su njihove bebe došle na svet.


Međutim, kao što će potvrditi jedan surogat za slavne ličnosti, Šena Kler, priče se ne završavaju uvek toplim sjajem obostranog zadovoljstva i slatkim objavama na društvenim mrežama.

„Surogat majčinstvo može doneti veliku radost – neverovatan je osećaj saznanja da ste ostvarili nečiji san i da ta osoba dobija svoju bebu za kojom se žudi“, kaže Šena.

„Ali imate dve žene, koje se možda nikada ranije nisu poznavale i verovatno dolaze iz potpuno različitih društvenih i finansijskih pozadina, koje se udružuju u ovom neverovatno intimnom procesu kako bi stvorile bebu.

surogat majka

Shutterstock

 

Postoji svaka vrsta potencijala da pođe po zlu. Surogat majčinstvo nije nešto u šta bi trebalo da ulazite opušteno i važno je da obe strane budu jasne šta tačno podrazumeva aranžman.' Da imate rezervni embrion koji čeka u laboratoriji i tražite ženu koja će nositi vašu bebu, verovatno biste želeli nekoga kao što je Šena. Ona je pametna, živahna i očigledno je topla i zabavna mama. Po zanimanju frizerka, živi na farmi usred živopisnog sela u Pensilvaniji, gde drži koze i kokoške.  Nakon tri svoje lake trudnoće do 30. godine, Šena je pročitala članak u ženskom časopisu o borbi neplodnih žena i odmah osetila saosećanje. Ona i njen muž građevinar Džozef imali su svoja dva sina i ćerku, ali njena prva ćerka je bila mrtvorođena sa 26 nedelja, tako da je razumela traumu žalosti i čežnju za detetom.


Uz saglasnost svoje porodice, kontaktirala je agenciju za surogat materinstvo. „Nije bilo zato što sam morala da platim račune – finansijski smo bili OK“, objašnjava Šena.

„Smatrala sam na surogat majčinstvo kao na poklon koji mogu dati drugoj ženi.“ Agencija je bila temeljna. „Morala sam da popunim tone formulara. Morala sam da prođem psihološku procenu, da budem ne samo pregledana od svog lekara opšte prakse već i od ginekologa. Moralasam da uradim ultrazvuk, krvne pretrage — bilo je mnogo“, priseća se 46-godišnjakinja.

Njen profil je potom dostavljen budućim roditeljima. Iz razloga privatnosti, oma ne može imenovati nikog od onih koji su uključeni u njeno iskustvo surogat majčinstva; imena su promenjena. „Pogodila sam se sa Dženifer i Markom, prvim parom koji sam upoznala. Imala sam velike simpatije prema Dženifer, koja je bila u ranim 30-im i zamrznula je jajne ćelije jer je imala zdravstvenih problema i nije mogla da nosi bebu.

„Dženifer je poticala iz poznate i bogate porodice, tako da smo imali veoma različite živote, ali sam imala trenutnu vezu sa njom“, kaže Šena. 'Oboje su bili ljubazni i zahvalni i potrudili su se da upoznaju mene i mog muža i moju decu.' Bilo je potrebno sedam pokušaja da zatrudni. „Klinika za plodnost je rekla da je problem u kvalitetu Dženiferinih jajnih ćelija, tako da nije bilo govora o promeni na drugi surogat“, kaže Šena. „To je uzelo fizički i mentalni danak - uzimate lekove, uzimate hormone, idete na ultrazvuk da proverite sluzokožu materice.

surogat majka

Shutterstock

 

„Ja sam trebala da nosim ove embrione i da ih čuvam, tako da je postojao osećaj da ne radim svoj posao, iako je to bilo iracionalno. „Ugovor je bio za četiri pokušaja, ali sam ponovo potpisala ugovor za još četiri pokušaja jer je postalo skoro misija da ovim ljudima dam porodicu. Bila sam veoma emotivno uložena u to.'

Tokom tri godine, Šena je primila isplatu od 50.000 dolara, što je pokrilo gubitak prihoda od njenog posla, putovanja u kliniku za vantelesnu oplodnju i druge troškove. Kada je rodila dečaka, par je bio u porođajnoj sobi.

„Bilo je to srećno iskustvo za sve nas“, komentariše ona. „Još uvek sam u kontaktu sa porodicom.“ Nekoliko meseci kasnije, Dženifer ju je kontaktirala i rekla da poznaje drugu ženu kojoj je potreban surogat. Žena slavna, koju ćemo zvati Ketrin, razgovarala je sa Šanom telefonom.

„Emotivno sam primila njenu priču o tome kako je bila u ranim 40-im i pokušavala da ima bebu sa sopstvenim jajnim ćelijama i donorom sperme. Pokušavala je godinama i koristila je druge surogate, ali trudnoća nije uspela. „Ona je trebalo da bude samohrana majka, ali to uopšte nije uticalo na moju odluku – nisam je osuđivala – i odlučila sam da nastavim. „Na kraju razgovora je istakla da sam već prošla sve psihološke preglede i medicinske testove, tako da nismo morali da prolazimo kroz to ponovo. Sve što mi je bilo potrebno je potpis mog ginekologa“, seća se Šena.


„Posle lepog iskustva sa prvom majkom, nisam predvidela problem u tome. Bilo je mnogo stvari o kojima smo Ketrin i ja trebali prvo da razgovaramo, gledajući unazad.' Ugovori su potpisani - za tri pokušaja u trudnoći - u roku od 30 dana od kada su dve žene dogovorile. Prvi put kada je upoznala Ketrin bilo je na transferu prvog embriona u skupoj klinici za vantelesnu oplodnju u Njujorku, koja je bila opremljena kao hotel sa pet zvezdica.


„Naivno sam očekivala da ćemo imati ovu trenutnu vezu oko zajedničkog deteta, a nije tako bilo. Bila je nepokolebljiva i zaokupljena sobom - imali smo veoma površan razgovor, u mom umu, o ovoj važnoj stvari koja će se dogoditi.' Slavna ličnost je otišla pre nego što je Šena imala transfer - i nije uspela da joj zahvali.

Ovo je zazvonilo na uzbunu sa Shanom, ali je uspela da ih stavi na kraj pameti.

„Već je imala neuspešne trudnoće i mislila sam da možda pokušava da se zaštiti od daljeg razočaranja“, objašnjava ona. Kao 'nosač', Šana je prva saznala da je prvobitni transfer propao kada su njeni rezultati krvi bili negativni. Sačekala je dok Katrin ne kažu pre nego što joj je poslala poruku utehe.

„Bila je nonšalantna — i to me je zbunilo“, kaže Šana. Pre drugog transfera, slavna ličnost je odvela Šenu i njenog muža na večeru — a povod je bila još jedna „crvena zastava“ za koju Šana kaže da se osećala neprijatno i uplašeno.

„Bila je gruba prema konobaru, birala je hranu sa menija za koju sam rekla da ne želim i ismevala me kada sam rekla da ne želim vino. Gutljaj vina ne bi škodio, ali sam se spremila da obavim još jedan transfer i nisam smatrala da je prikladno. Čak je i flertovala sa mojim mužem!'

Sena se sada smeje na to i dodaje: 'Pomislila sam, 'Možda ću imati bebu za nekoga ko mi se čak ni ne sviđa'. Drugi transfer je takođe propao nakon što su Senini rezultati krvi ponovo negativni. „Uzimala sam lekove i hormone do kraja - dnevne injekcije, a zatim injekcije progesterona kako se približavate transferu. To je bilo grubo prema meni", kaže Šenaa.

'Morate da date sebi mesec dana između transfera, da prođem kroz sopstveni menstrualni ciklus, pre nego što počnem ponovo.' Tokom trećeg transfera, Ketrinino ponašanje se promenilo i delovala je lepše i opuštenije prema Šani. Konačno, kada su se vratili Šenini rezultati krvi, brojke su bile pozitivne.

„Kada sam nazvala Ketrin da saopštim dobre vesti, mislila sam da će biti presrećna, ali nije delovala posebno uzbuđeno“, priseća se Šena. Nekoliko dana kasnije, sa Šenom u ranoj trudnoći, dobila je šokantan telefonski poziv od Ketrin. Uz malo prenemaganja i bez izvinjenja, Ketrin joj je rekla da je upravo dobila sina, kojeg je rodila druga surogat majka. „Rekla je da želi da mi kaže pre nego što pročitam o tome u novinama — a kada sam primetila da mi nikada nije rekla da ima drugu surogat majku, rekla je da nije imala obavezu da mi kaže. „Nakon što smo prekinuli vezu, bila sam šokirana, ali sam joj poslala poruku i rekla „čestitam, uživaj u bebi“. Nije odgovorila.'
 


Znajući da je Ketrin konačno dobila dete i da je njihova veza tako napeta, Šena priznaje nakratko razmišljajući da bi moglo doći do olakšanja ako i ova treća trudnoća propadne. „Mrzim što to kažem, ali jesam“, priznaje ona. „Deo mene nikome ne bi poželeo gubitak, pa sam se borila sa tim osećanjima.

„Još uvek sam se nadala da će ovo uspeti, ili da će, kako god da ide, biti najbolje. Bila je to mešavina emocija.' Sena je bila pod nadzorom klinike i uradila još jedan test krvi da bi proverila nivoe njenog hCG hormona tri dana nakon telefonskog poziva. Rezultat se vratio kao neuverljiv - i kada je ovo prijavila Ketrin, slavna ličnost je poslala samo kratak odgovor, rekavši da je obaveštava. Šena je čekala, ali njeni nivoi hormona su počeli da opadaju.

„Znao sam da stvari idu naopako i kontaktirala sam Ketrin da je obavestim. Pošto do tog trenutka nisam bila siguran u našu vezu, osećala sam se uplašeno čak i da razgovaram sa njom, pa sam joj umesto toga poslalaporuku. Rekla sam: „Žao mi je što su to loše vesti... još uvek nije pobačaj, ali sve ukazuje da će biti". Pitala je za Ketrininu za novu bebu i takođe je pitala da li da joj prosledi ostatak računa. Bila je zapanjena kada je Ketrin uzvratila SMS-om: "Šena, naša veza je okončana. Zgrožena sam tvojom hladnoćom povodom rođenja mog deteta. Prosledite svoje račune".


Šeni je plaćeno oko 11.000 dolara plus troškovi. Rekla je da je ugovor koji je potpisala sa Ketrin predviđao isplatu od 45.000 dolara za bebu, 55.000 dolara ako se radi o blizancima i 60.000 dolara za trojke ili više. Dve žene više nisu progovorile - i dve nedelje nakon što je prekinula veze sa Ketrin, Šena je imala pobačaj.

„Bio je to veoma, veoma težak period“, priseća se ona. Nekoliko meseci kasnije, Ketrin je bila na televiziji i davala omalovažavajuće komentare o surogat majkama. Briznula sam u plač, priznaje Šana. Kaže da je osetila da je Ketrinin zaposleni.

„Zabrinuta sam da se surogat majčinstvo previše olako shvata – možete naručiti svoju dizajnersku odeću i obuću i svoju dizajnersku bebu“, kaže Šena.

„Očigledno, postoje trenuci kada žena ima zdravstveno stanje kada fizički ne može da nosi dete – ali to nije sve što se dešava. Mislim da kada imate novac i privilegije, postoji opasnost da ljudi pomisle: „Mogu da nađem nekoga da mi rodi bebu.“

Šena takođe veruje da žene koje rađaju bebe kao surogat majke treba da budu iskrene o tome. „Mislim da moraju da budu otvoreniji i iskreniji o tome kako je njihova beba nastala, umesto da samo objavljuju „Imam bebu!“

„Osećam se tužno zbog žena koje žive ove divne živote devet meseci, prenoseći ih na nekog drugog, a iskušenja kroz koja su prošle nisu priznata.“

Četiri godine nakon što su se Šena i Ketrin razišle, Šena je nosila blizance za par koji nisu poznate ličnosti i koji je upoznala na konferenciji o plodnosti. Porođaji su bili komplikovani, a Šena je imala moždani udar i napade i bila je na intenzivnoj nezi sedam dana.

„Posle trećeg surogat majčinstva zamalo sam izgubila život. To pokazuje da postoji rizik u svakoj trudnoći - ali je na kraju sve ispalo u redu", kaže ona.

Zapanjujuće, ona ne žali zbog svog trećeg surogat majčinstva, već umesto toga kaže da je to, uglavnom, „bilo još jedno lepo iskustvo, koje je opralo teško vreme koje sam imao sa Ketrin“.

Najvažnija stvar koju Šena kaže da je naučila kao surogat majka je da nikada ne žuri sa aranžmanom. „Verujem da obe žene moraju prethodno da sednu, radeći sa renomiranom agencijom za surogat majčinstvo, kako bi detaljno napisale šta svi očekuju od ovog putovanja. Ako to ne učinite, ima toliko stvari koje mogu poći naopako.'

Šana je imala histerektomiju, tako da više neće biti poklona života muškarcima i ženama bez dece. „Imala sam dva dobra iskustva i jedno loše, ali ne žalim zbog njih“, kaže ona. „Mislim da su žene koje nose bebe drugima heroji i to je divna stvar, sve dok obe strane tačno znaju u šta se upuštaju.“
 

Komentari (0)
Loading