Sveštenik Peđa metodama za kažnjavanje dece zapalio internet: Ako ne sluša uzmeš mu telefon na dan, ako vrišti, kažeš: sad nema 5 dana

Slobodanka Ćorić Vesti 07.09.2023 15:00 2

Njegov savet je podigao buru na društvenim mrežama. I dok se većina slaže sa njim i apsolutno podržava takav pristup, ima i onih koji se zalažu da deca ne smeju da trpe nikakav duševni bol

Deca koja se svađaju

Shutterstock

Zavisnost dece od mobilnih telefona je očigledna. Ponekad čak prve reči izgovaraju iz onog spektra koji čuju u igricama, a ne mama, tata, baba, deda... Neretko to postaje veoma ozbiljan problem.

Pritom, ukoliko roditelji probaju da oduzmu telefon dolazi do histerije, vriske, plača.

sveštenik predrag popović

Printscreen

 

Sveštenik Predrag Popović kaže da zdrava porodica podrazumeva autoritet, a da bi se to ostvarilo ponekad je potrebno kažnjavati decu. I istrajati u toj svojoj odluci, odnosno kazni koja je izrečena.

Njegov savet je podigao buru na društvenim mrežama. I dok se većina slaže sa njim i apsolutno podržava takav pristup, ima i onih koji se zalažu da deca ne smeju da trpe nikakav duševni bol i da je ovo surovo prema njima.

- Ljudi dođu i pitaju kako da ga kaznim. Ja im kažem: "Uzmeš mu telefon!". Međutim, oni tada uzvrate da ne smeju to da urade. Molim? Oni tada kažu: "Pa on bi vrištao, on bi sve to..." Znaš kad bi ga dobio, brate - kaže otac Predrag:

- Svaki bes, svaki izliv histerije samo: "Nema telefona ceo dan danas!". On krene da vrišti, nema dva dana, hajde nastavi da vrištiš, da vidimo hoćeš li tri dana da ne dobiješ telefon. On nastvalja da vrišti, e pa pet dana nema. I ti nekako izdržiš do kraja, ne daš mu telefon pet dana. A on sedi i gleda kako sva deca imaju telefon, krene da plače i cmizdri: "Svi imaju telefone..."

Šta tada učiniti? Nastaviti započeto, bez odustajanja.

- Kažeš mu tada: "Nastaviš li tako, nećeš ga dobiti, još će biti kod mene. Jedini nećeš imati telefon, pa nek ti se svi smeju". I onda će da shvati da mu se to ne isplati u životu. I smiriš ga. Ali, kad uradi nešto dobro, pa shvati da je bio pogrešio, ti ga pitaš: "Je l' znaš, sine, zašto sam ti bio uzeo telefon?" Tada će dete shvatiti da mora da se popravi i da čini dobre stvari, i recimo da se ne potuče sa bratom ili sestrom - ističe sveštenik:

- On će napraviti nešto dobro. I ti mu kažeš: "Zato što si to lepo uradio, zato što si to dobro uradio, neće ti kazna biti pet dana, nego će ti trajati četiri". I on će zbog toga biti presrećan. Imaće osećaj da ima oca, da ima majku, da ima autoritete. Rašće sigurno, samouvereno i shvatiće da mu se u životu više isplati da bude dobar nego loš.

Komentari (2)
Loading
Nina
08.09.2023 18:18

Gledam danas ženu sa devojčicom od otprilike pet godina. Čekaju tramvaj. Devojčica histerično vrišti i plače jer joj majka ne da da siđe na šine. Žena se bukvalno sve sa detetom . U jednom momentu dete udara majku. To traje desetak minuta. Da li smo zakasnili sa mladim generacijama ?

Dejan
09.09.2023 15:35

Bravo, ispravno. Pratim Vas, svaka Vam čast.