Doktorka Aleksandra donirala BUBREG pacijentu: Zbog njene odluke su spašena DVA života

Vesti 18.04.2023 16:43 0

Doktorka Aleksandra Gmurčik je nefrolog i radi sa ljudima koji imaju problema sa bubrezima

Doktorka Aleksandra donirala BUBREG pacijentu: Zbog njene odluke su spašena DVA života

Printscreen/Youtube

Tokom godina rada, žena je videla na stotine ljudskih drama i upoznala mnogo pacijenata koji su se našli na ivici života i smrti. Zato, kada se ukazala šansa da spase jednu osobu, ona nije oklevala ni trenutka. Aleksandra Gmurčik donirala je svoj bubreg strankinji i tako joj spasla život.

Aleksandra Gmurčik, 46, je nefrolog. Radi u Northvestern Memorial Hospital, gde se brine o pacijentima sa zatajenjem bubrega. Tokom svoje dugogodišnje profesionalne prakse, ona je naišla na mnogo pacijenata čiji su bubrezi bili u toliko lošem stanju da nisu mogli efikasno da rade i filtriraju toksine iz organizma. Zbog toga su pacijenti morali da se podvrgavaju dijalizi nekoliko puta nedeljno. Ovaj proces je veoma dugotrajan, iscrpljujući i mučan - u isto vreme sprečava pacijente da vode normalan život. Za osobe sa hroničnom bolešću bubrega jedini spas je transplantacija bubrega, ali i dalje nedostaje donatora.

"Samo sam želela da pomognem i doniram bubreg nekome kome je potreban".

Doktorka je odlučila da je najbolji način da podigne svest javnosti da donira jedan od sopstvenih bubrega. Ona se upisala u program transplantacije i poklopila se sa pacijentom iz Virdžinije. Žena po imenu Džindžer izgubila je nadu da će ikada pronaći donatora za nju.

Muž pacijentice je želeo da donira bubreg, ali među njima nije bilo kompatibilnosti tkiva. Zahvaljujući odluci Aleksandre Gmurčik, Džindžerin suprug donirao je bubreg pacijentkinji sa Northvestern Medicine u Čikagu. Pritom su oboje spasili dva života.

 

 

"Jedan od razloga moje odluke je bio da pacijenti više veruju u sistem. Jer ako njihov lekar postane donor, vide da verujem sistemu, verujem u njega i da će im transplantacija pomoći da žive bolje, zdravije i duže, onda će možda i oni poverovati. Htela sam samo da pomognem i da poklonim bubreg nekome kome je potreban", rekla je ona na snimku koji je objavila bolnica Northvestern.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading