Divne VESTI za sve majke: Produžava se porodiljsko bolovanje za prvo i drugo dete

Vesti 31.12.2022 11:11 0

Ministarka Darija Kisić Tepavčević izrazila je o čekivanje da će sredinom naredne godine biti usvojen zakon da se porodiljsko odsustvo za prvo dete produži

Divne VESTI za sve majke: Produžava se porodiljsko bolovanje za prvo i drugo dete

Printscreen/ Instagram

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić Tepavčević izrazila je očekivanje da će sredinom sledeće godine biti usvojen zakon prema kojem se porodiljsko odsustvo za prvo dete produžava sa 12 na 15 meseci, a za drugo sa 15 na 18 meseci.

Kisić je za RTS rekla da je to sjajna vest za buduće roditelje, mera populacione politike koju je podržao i najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ukazala je da će majke na taj način imati više vremena da se posvete svojoj deci i porodici.

Kisić je istakla da to pokazuje koliko je naša država ekonomski jaka i stabilna, jer za sprovođenje te mere država iz budžeta treba da izdvoji dodatnih 8,4 milijardi dinara.

- Mi smo počeli sa konkretnim izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodice sa decom i nakon svih procedura u Skupštini, očekujem da će primena početi u prvoj polovini naredne godine - rekla je ministarka Kisić.

To znači da će porodiljsko odsustvo radi nege deteta nakon rođenja prvog biti produženo sa 12 na 15 meseci, a kada je u pitanju drugo dete sa 15 na 18 meseci.

Kisić je podsetila da je prethodnih godina produženo odsustvo za rađanje trećeg i četvrtog deteta na 24 meseca i dodala da je država na taj način izašla u susret majkama koje su prethodnih decenija tražile način da produže odsustvo, kako bi što više vremena provele sa svojom decom.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading