Ova DVA imena su NAJPOPULARNIJA u Srbiji: Imaju PREDIVNA značenja, a stranci ih daju svojoj DECI

Vesti 13.01.2023 21:00 0

I dok je nekima stalo da budu moderni i urbani, drugi poštuju tradiciju, a treći ime biraju tako da sačuvaju uspomenu na neki događaj ili voljenu osobu

Dete

Shutterstock

 

Bilo kako bilo, odabir imena može biti težak poduhvat, a inspiraciju roditelji često potraže i u knjigama, filmovima, serijama, na Internetu...

Republički zavod za statistiku (RZS) je jedavno objavio spisak deset najpopularnijih muških i ženskih imena u našoj zemlji tokom prošle godine, pa i tu možete potražiti inspiraciju, ako očekujete bebu, ili prosto videti kakvi trendovi vladaju u Srbiji.

10 NAJPOPULARNIJIH ŽENSKIH IMENA

Sofija
Dunja
Mila
Sara
Teodora
Una
Milica
Tara
Nikolina
Nađa

Sigurno primećujete da spiskom dominiraju kratka, ali i internacionalna ženska imena. Ovog puta donosimo značenje najpopularnijeg imena među njima - Sofija!

Ime Sofija je poreklom iz grčkoj jezika i potiče od istoimene reči "sofija" (Σοφία), što možemo prevesti kao mudrost, znanje, veština, pamet... Isti koren reči ima i svima dobro poznata reč "filozofija". O starosti samog imena svedoči i postojanje Crkve Svete Sofije u Ohridu, koja je nastala u 10. veku.

Ukratko ovo ime, poznato šitom sveta, može da znači "ona koja je mudra", "žena velikog znanja", "ona koja je vešta", "pametnica"...

10 NAJPOPULARNIJIH MUŠKIH IMENA

Luka
Lazar
Vuk
Vasilije
Stefan
Bogdan
Aleksa
Vukan
Filip
Vukašin

Za razliku od ženskih imena, roditelji sinova su bili skloniji tradicionalnijim izborima inspirisanim verom i istorijom. Ovog puta donosimo značenje najpopularnijeg imena među njima - Luka!

Ovo je godinama unazad ime koje je na vrhu omiljenih u našoj zemlji, a ime je poreklom iz Grčke. Ime je izvedeno od reči "luks" (Λουκάς), što se previde kao svetlost, sjaj, blistavost, ono što svetli i što obasjava.

Neki ovo ime poistovećuju i sa rečju kojom se obeležava pristanište za brodove, ali najveći broj ga vezuje za hrišćansko nasleđe. Naime, Sveti apostol Luka bio je jedan od 12 apostola i tvorac trećeg jevanđelja. Veruje se da je Sveti Luka bio lekar i iscelitelj, a pored propovedanja hrišćanske vere, rado je pomagao bolesnima i nemoćnima.

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading