Smrt na svakih 67 sekundi: "Squid Game" je hit serija ove jeseni, a deca u SRBIJI sve više žele da gledaju, ova IGRICA je glavni pokretač PROBLEMA

Vesti 06.10.2021 21:30 0

"Squid Game" ima velike šanse da postane najpopularnija serija koja nije na engleskom jeziku u istoriji Netflika. Međutim, to ne menja činjenicu da je lavinska popularnost serije nezaustavljiva

Smrt na svakih 67 sekundi: "Squid Game" je hit serija ove jeseni, a deca u SRBIJI sve više žele da gledaju, ova IGRICA je glavni pokretač PROBLEMA

Printscreen/Netflix

"Squid Game" je Netfliksova hit korejska serija. 

Popularnost serije je toliko velika da je poremetila internet mrežu Južne Koreje.

Serija kombinuje uzbudljivu zabavu i duboku društvenu pozadinu, što je, međutim, problematično - gledaoci koji znaju korejski naglašavaju da prevod ostavlja mnogo smanjuje poruku serije.

Nema sumnje da "Squid Game" postaje apsolutni hit ove jeseni i jedna od najpopularnijih serija ove godine. Devet epizoda Hvang Dong-hiuk-a trenutno je najpopularnija serija na Netfliksu, ispred "The Cleaner" i "Sek Education" .

Saradnik Netfliksa, Ted Sarandos, već je prorekao da bi „Squid Game“ mogla biti najpopularnija serija na ne engleskom jeziku u istoriji platforme do sada, a konkurencija je i dalje značajna - mislimo, između ostalih, na "La casa de papel" .

Nagoveštaji su značajni - popularnost emisije je toliko velika da je poremetila južnokorejsku internet mrežu. Stoga, telekomunikaciona kompanija SK Broadband traži od striming platforme naknade za opterećenje Internet propusnosti. 

 

 

Izgubljeno u prevodu?

Prema mišljenju stručnjaka sa fan stranice "Proračuni i analize", u seriji "Squid Game" jedna osoba umire u proseku svakih 67 sekundi i mora se priznati da se za gledaoce željne zabave ove informacije ne mogu zanemariti. Sam senzacionalni sloj, međutim, nije ključ serije - za razliku od izgleda, mnogo je dublji i bavi se društvenim položajem i njenim prirodnim, neprijatnim posledicama, poput siromaštva i začaranog kruga kreditnih obaveza.

Ovde se lagano zataškava, jer poznavaoci korejskog primećuju da su mnogi dijalozi i izjave koji grade dublji sloj u seriji postali plitki, a loše prevedeni fragmenti izjava stvaraju iskrivljenu sliku o likovima.

Činjenica da je preveden na 37 jezika zasigurno je pomogla u postizanju velike popularnosti, od kojih su 34 dostupna i kao sinhronizovan. Za veliki deo gledalaca društveno poreklo serije nije toliko važno koliko emocije povezane sa misterioznim i smrtonosnim igranjem, pa "Squid Game" ima velike šanse da dugo ostane na podijumu popularnosti netfliksa.

Deca u Srbiji sve više žele da gledaju ovu seriju

Maloletna deca u Srbiji, ne znajući kakva je ovo serija i o čemu se radi u njoj, masovno zahtevaju od svojih roditelja da je gledaju. Squid Game ih nerealno podseća na popularnu igricu koju igraju preko svojih laptopova. Igrica po imenu Roblox je platforma u okviru koje je i Squid game.

Roblox je internacionalna platforma za online igrice koja se nalazi na webu na web.roblox.com. Dakle, iako je lako razmišljati o tome kao jednoj igri, to je stvarno platforma. To znači da ljudi koji koriste Roblox kreiraju svoje igre za druge da igraju. Vizuelno izgleda kao brak LEGO-a i Minecraft-a.

Vaša deca mogu to igrati ili vaša deca mogu zatražiti da budu deo  Roblox-a. Da li bi trebali biti? Pa, evo šta roditelj treba da zna o sistemu igre.

Da li je Roblox igra?

Da, ali ne tačno. Roblox je platforma za igre koja podržava korisničke i multi-korisničke igre. Roblox ovo govori kao "socijalnu platformu za igru". Igrači mogu igrati igre dok vide druge igrače i društveno sarađuju s njima u prozorima za ćaskanje.

Roblox je dostupan na većini platformi, uključujući Windows, Mac, iPhone / iPad, Android, Kindle Fire i Xbox One. Roblox čak nudi i liniju igračkih brojki za offline imaginativnu igru.

Korisnici takođe mogu kreirati grupe ili privatne servere za privatno igranje sa prijateljima, chat na forumima, kreiranje blogova i trgovinskih objekata sa drugim korisnicima. Aktivnost je ograničena za decu mlađu od 13 godina.

Da li je Roblox bezbedan?

Roblox se pridržava Zakona o zaštiti privatne zaštite dece (COPPA), koji reguliše informacije deci mlađoj od 13 godina. Sesije ćaskanja su moderirane, a sistem automatski filtrira poruke ćaskanja koji zvuče kao pokušaji otkrivanja ličnih identifikacionih informacija kao što su prava imena i adrese.

To ne znači da grabljivci nikad ne mogu pronaći put oko filtera i moderatora. Razgovarajte s detetom o sigurnom ponašanju na mreži i koristite razumni nadzor kako biste bili sigurni da ne razmjenjuju lične informacije sa "prijateljima". Kao roditelj deteta mlađeg od 13 godina, takođe možete isključiti prozor za ćaskanje za svoje dete.

Komentari (0)
Loading