Sada postoji OBJAŠNJENJE: Evo šta znači kada se odjednom TRGNETE u snu

Vesti 05.08.2022 16:30 0

Znate onaj trenutak kad ste na putu da zaspite i onda se odjednom trgnete? Imamo objašnjenje koje će vas interesovati.

Sada postoji OBJAŠNJENJE: Evo šta znači kada se odjednom TRGNETE u snu

unsplash

Konačno ste legli, udobno se smestili i nakon dugog dana, nivo vašeg stresa je konačno počeo da opada, sve dok se iznenada ne trgnete, i možda probudite osobu koja spava kraj vas, piše Aktivni Si.

Ali, kako telo dolazi do toga, i to odmah nakon što ste zaspali?

Tokom spavanja prolazimo kroz različite faze sna. Obično nakon otprilike 45 minuta do sata počinje REM faza u kojoj počinjemo da sanjamo. U ovoj fazi svi mišići su paralisani, zbog čega više nemamo kontrolu nad telom.

U razdobljima stresa, zbog preteranog umora ili neredovnog sna, REM faza nastupa nešto ranije nego što je telo za to spremno. San počinje, ali naši mišići još nisu potpuno opušteni, zbog čega telo ima moć da fizički reaguje na prizore koje vidimo u snu ili snovima.

Ali, to nije jedini mogući odgovor

Naime, stručnjaci tvrde da su trzaji posledica toga što se, kada zaspimo, smanjuje nivo neurotransmitera serotonina kako bi veći mišići u telu ostali mirni.

No, to ne utiče na najmanje mišiće, poput onih oko očiju i zglobova, koji uzrokuju trzanje.

Druge teorije kažu da je razlog tome evolucijske prirode, budući da su ti trzaji štitili majmune od pada kada bi zaspali na drveću.

Inače, nije ništa opasno. Trzanje navodno ima čak 60-70 posto ljudi, no najčešće se javlja u detinjstvu. Većinu njih ne primećujemo, jer smo već dovoljno duboko u snu kad se dogode.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading