Kako i na koji način koristiti KLIMU ako imate BEBU: Bezbedno je samo ako se poštuju OVA pravila!

Vesti 25.07.2022 14:40 0

Ne morate da se odričete hlađenja prostorija, bitno je da ovo pri

beba

Shutterstock

Koliko god da je toplo, treba biti veoma pažljiv sa rashlađivanjem prostorija, ako su bebe u njoj. Njihov temoregulacioni sistem nije dovoljno razvijen, lako se hlade i zato je bitno slediti ova pravila.

Bitno je napomenuti da klima ne može da šteti kada se koristi na pravilan način. 

Ovo su najvažnija pravila klime:

1. Dobra priprema

Pre nego što uključite klimu, dobro provetrite prostoriju u kojoj boravi beba. Nakon provetravanja, zatvorite prozore, ali vrata ostavite otvorena, da vazduh može da cirkuliše po celom stanu.

2. Kontrola temperature

Dok je dete budno i aktivno, temperatura u stanu ne bi trebalo da bude niža od 23 stepena. Opšte pravilo glasi da razlika između spoljne i unutrašnje temperature ne bi smela da bude veća od 10, odnosno 8 stepeni tokom perioda dok beba spava (obucite je u laganu odeću i prekrijte tankim peškirićem preko stomačića).

Ukoliko se ne budete pridržavali ovog pravila, izlažete dete opasnosti od temperaturnog šoka koji, kao što ste videli iz uvodne vesti, može biti čak i smrtonosan!

Kako i na koji način koristiti KLIMU ako imate BEBU: Bezbedno je samo ako se poštuju OVA pravila!

Pexels

 

3. Oprez prilikom izlaska!

Ukoliko nameravate da izađete s bebom napolje, sat vremena pre izlaska isključite klima-uređaj da bi se telo vaše bebe postepeno naviklo na višu temperaturu. Isto to učinite i pre kupanja.

Ima roditelja koji su protivnici upotrebe klima-uređaja, ventilatora i ostalih aparata za rashlađivanje. Međutim, ma koliko argumenata oni pružili, ipak treba naglasiti da se beba ne oseća prijatno u pregrejanoj prostoriji. Štaviše, pregrevanje tela može dovesti do problema s disanjem i cirkulacijom krvi.

S druge strane, preterano rashlađivanje dovešće neminovno do prehlade ili neke druge respiratorne infekcije.

I ono što je najvažnije tokom korišćenja klime u vašem stanu obavezno otvorite bar jedan prozor, kako bi se vazduh iz prostorije mešao sa spoljašnjim!

Da bi vašem detetu bilo prijatno, rashladite prostoriju tako da temperatura u njoj bude prijatna (ponavljamo, ne niža od 23 stepena!) i dajte mu da pije dosta vode, jer je hidratacija najvažnija.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading