Zašto mlada gleda mladoženju kroz verenički prsten, a on nju prenosi preko praga? Ono što se krije iz ova dva običaja ZALEDIĆE vam krv u žilama

Vesti 27.12.2021 11:03 0

Kako je nastao ovaj običaj?

Zašto mlada gleda mladoženju kroz verenički prsten, a on nju prenosi preko praga? Ono što se krije iz ova dva običaja  ZALEDIĆE vam krv u žilama

Shutterstock

Nošenje mlade preko praga

Čak su i drevne civilizacije verovale da su svako ognjište, odnosno domaćinstvo, opkolili zli duhovi koji su neprestano smišljali planove kako da unesu nesreću i neslogu u dom.

To mogu samo preko nekoga slabog - tela i duše, ali i neiskvarenog, celomudrenog i čistog. Takva porodica može biti samo dete ili neiskvarena i nevina devojčica koja tek ulazi u dom.

Da nevesta ne bi unela lošu energiju ili dozvolila zlim duhovima da prodru u dom, mladoženja je prenosi preko praga, kako bi sprečio svako uplitanje zlih sila u njegov dom.

Gledanje kroz verenički prsten

Dr Aleksandar Pavlović, etnolog i naučni saradnik pri Institutu za srpsku kulturu, objašnjava ritual u kom mlada gleda mladoženju kroz verenički prsten, i to kroz prizmu religijskih i magijskih uverenja, za Kaleidoskop mediju.

Cilj magijskih radnji ponekad je bio da se njima u predstojećem braku obezbedi prevlast jednog od supružnika. U nekim krajevima u tu svrhu je korišćen venčani prsten. Pri polasku na venčanje nevesta je kroz prsten gledala mladoženju, misleći da će, ako joj pokušaj uspe, svog muža u braku "okretati" po sopstvenom nahođenju.

Komentari (0)
Loading