TRI načina kako vaše DETE da zavoli VODU: Pomozite im, naučite ih da se pravilno HIDRIRAJU

Naj žena Vesti 05.04.2022 17:00 0

Zdrav način života nije ono što deca najviše vole. To zna svaki roditelj. Slatko piće neizbežno pobeđuje u očima deteta sa nego voda .. Da li je moguće učiniti nešto povodom toga? Da! I uopšte nije tako teško

TRI načina kako vaše DETE da zavoli VODU: Pomozite im, naučite ih da se pravilno HIDRIRAJU

Shutterstock

Ne želim vodu, više volim ... Koje je najčešće piće vašeg deteta, i da li je zaista deca ne vole vodu? Ne nužno. Mi, odrasli, često im namećemo svoje stavove, nažalost ne uvek pravilno. Stručnjaci se slažu da je voda najbolji način za nadopunjavanje potrebne tečnosti, jer je najprirodnija i neutralna. Pa šta učiniti da dete zavoli vodu?

Dobra voda na početku

Kada se dete isključivo doji, ono je uglavnom staro do 6 meseci ne zahteva da pije više ništa, čak ni vodu.

Ako odlučite da je vreme da pije nešto - osim mleka - neka izvorska voda bude vaš prvi izbor. Ne brinite da se vašem mališanu neće dopasti ukus jer nije slatka kao mleko. To je neosnovano. I nemojte dodavati glukozu u vodu - to je nepotrebno i može oblikovati loše navike. Samo obavestite svoje dete o prirodnom ukusu vode. Učenje deteta, iskustvo u ishrani i piću utiču na njihove dijetetske sklonosti. Zbog toga je davanje vašem detetu vode da pije često, u malim količinama, uslov za njegovo prihvatanje. Može proći i do desetak pokušaja pre nego što prihvati novi ukus, čak i neutralan kao ukus vode, ali vredi. Kada dete dovoljno rano nauči ukus vode,

Pre nego što bebi date vodu, uverite se da je ona odgovarajuća za nju. Ne preporučuje se sva voda za ishranu dece. Izvorska ili mineralna voda, u kojoj ukupni sadržaj minerala ne prelazi 500 mg / l i dodatno:

  • natrijum ili hlorid je manji od 20 mg / l,
  • fluor je manji od 0,7 mg / l,
  • nitrati ne prelaze 10 mg / l,
  • nitriti ne prelaze 0,02 mg / l.

I u vodi iz slavine i u mnogim flaširanim vodama ti sastojci mogu biti na mnogo višem nivou i takva voda neće biti optimalan izbor za dete, posebno na dnevnoj bazi. Važno je da filtrirana voda neće nužno zadovoljiti ove zahteve, jer filtriranje, na primer, pomoću filtera za bokal može povećati količinu natrijuma u ​​filtriranoj vodi.

Flaša vode uvek pri ruci

Dete će posegnuti za vodom ako mu je uvek nadohvat očiju i ruku. Prvo dajte bebi vodu kad želi da pije. Takođe je dobra ideja da sa sobom ponesete flašu izvorske vode u šetnju ili na igralište. Žedno besno dete zaista neće uznemiriti ako nemate čašu ili slatki čaj sa sobom. Samo će hteti piće.

Kod kuće pokušajte da voda bude prvi izbor. Kada vaše dete kaže da je žedno, nemojte ustajati da prokuvate vodu za čaj ili otvoriti drugo slatko piće. Najbolje je utažiti žeđ vodom i to je ono što možete predložiti u takvoj situaciji. A potreba da pije sok jednostavno znači da dete to želi. Ovo obično nije stvarna želja.

Vredi znati da žeđ nije idealna mera hidratacije jer se pojavljuje sa zakašnjenjem i već znači blagu dehidraciju. Deca treba da piju vodu redovno tokom dana, u malim gutljajima, kako ne bi ožedneli.

Održavanje hidratacije tela je izuzetno važno, bez obzira na godine. Ljudsko telo je uglavnom voda, pa mu je za pravilno funkcionisanje potrebna voda. Ako želite da naučite svoje dete da konzumira odgovarajuću količinu dobre tečnosti, prvo pogledajte svoje navike. Jeste li sigurni da redovno koristite izvorsku vodu? Ili možda dete vidi samo da popijete jutarnju kafu u dva gutljaja, a tokom dana sebi dajete energiju uz sok ili zaslađeno piće?

Deca uče imitacijom. Ako želite da njihov izbor bude mudar, sami pružite najbolji primer. Na primer, svakome svom članu domaćinstva svako jutro možete dati po jednu bocu izvorske vode. Zadatak svakog od vas biće da ga pijucka u malim gutljajima tokom dana. Takva zdrava konkurencija može imati motivacioni efekat ne samo na decu već i na roditelje.

Pokažite svom detetu svet vode

Čini se da deca ne vole vodu jer nije slatka i nema boju. To nije istina. Voda nije samo zdravlje, već je i zabavno. Otkrijte mogućnosti i upotrebu vode pred svojim detetom - dopustite mu da iskusi svet vode. Zajedno proverite šta se dešava sa vodom kada se temperatura promeni, šta tone u njoj, a šta suprotno - mogućnosti su gotovo beskrajne. Deca vole pitanje "zašto". Verovatno bi čak i bebe želele da ih pitaju tu i tamo, ali to još ne mogu. Kako koristiti „zašto“ u kontekstu pojenja dece? Prilično jednostavan. Objasnite svom detetu ZAŠTO je bolje piti vodu nego sok. I ZAŠTO je toliko važno ostati hidriran. Dete stalno uči, a što više zna, lakše će razumeti svet oko sebe. Prevođenje principa zdravog načina života takođe je učenje iz kojeg će dete izvući određene zaključke. Možete to učiniti efikasnije ako pored „predavanja“ iznesete i posebne zaključke. „Vidi, naša mačka takođe pije vodu. Oh, i ta ptica van prozora! Sve životinje piju vodu jer ih održava zdravima. '

 

Komentari (0)
Loading