OVO SU NAJLEPŠA PROLEĆNA ŽENSKA IMENA: Označavaju sreću, život, nežnost i PREFINJENOST!

Vesti 29.03.2022 07:15 0

Odabir imena za dete je odgovran posao, a ako baš sada isčekujete žensku prinovu proverite da li vam se dopada neko ime sa našeg spiska, s obzirom na to da imaju predivnu simboliku

Devojčica

Shutterstock

Iris

Pretpostavlja se da ime Iris vodi poreklo iz staro-grčkog jezika I da potiče od imena mitološke boginje Iride, ili pak od imena "božije glasnice" Iris, koja se kao svoj lični "simbol" ima dugu.

U slobodnom prevodu, ime Iris ima značenje – "ona koja je srećna"; "ona koja je glasnik Boga"; "osoba koja je lepa kao cvet"; "ona koja je radosna i svetla kao duga"; "žena koja pleni lepotom"; "osoba koja je obasjana svim duginim bojama"; "duga"; "boja"; "sreća".

LJiljana

Etimolozi smatraju da je ime LJiljana, poteklo od imenice "ljiljan", a koja označava naziv cveta, a pre svega iz težnje roditelja da svojoj ženskoj deci nadenu ime koje je lepo, nežno i ljupko.

Žensko ime LJiljana se novorođenim devojčicama daje pre svega zbog želje roditelja da one budu "lepe kao cvet"; "ljupke i nežne kao latice ljiljana"; "prefinjene"; "otmene"; "ljubazne"; "osobe koje su blage i plemenite", ili "sve one ženske osobe koje pak jako lepo zrače unutrašnjom i skrivenom lepotom".

Lila

Lila je žensko slovensko ime, koje je takođe izvedeno od naziva biljke ljiljan. Izbor takvog imena predstavlja želju roditelja da dete bude pre svega lepo, nežno, ljupko, prefinjeno. Prema jednom tumačenju, ime je preuzeto iz engleskog jezika, odnosno predstavlja prevod imena Lilian. Nastalo je od imena Ljiljana.
 

Nevena

Pretpostavlja se da ime Nevena, vodi poreklo od imena cveta, tačnije biljke neven, a koji spada u red lekovitog bilja, pa osim toga što se ime daje da bi deca bila lepa i nežna kao cvet, verovanje je da se ime ranije davalo i kako bi ženska deca bila uvek zdrava; jaka i čila.

NJegovo "preneseno" značenje bi moglo da bude i neko od sledećih – "ona koja je lepa i nežna kao cvet"; "ona koja je zdrava i puna života"; "žena koja zrači energijom i koja je živahna"; "ona koja je uvek mlada"; "ona koja nikada neće ostariti (duhom)"; "ona koja je oličenje lepote i sreće"; "ona koja je jedra i nikada ne boluje".

Vesna

Žensko ime Vesna je poreklom iz staro-slovenske grupe jezika, i pretpostavlja se da je ime pak i poteklo od imena slovenske boginje proleća, Vesne ili pak da je "izvedeno" iz reči "vesnik", a u značenju onaj koji najavljuje ili oglašava dolazak proleća; radosti i sunca.

Značenje imena Vesna, po pravilu se odnosi na onu žensku decu koja su – "rođena da donesu ili sreću ili radost"; kao i na "onu decu koja su vesnici proleća"; "onu decu koja su oličenje topline i svetlosti"; "na decu koja su srećna; vedra; razdragana; poletna; vedrog duha i čistog srca".

Maja

Značenje imena Maja, komplikovano je definisati, ali se obično ono prevodi u zavisnosti od "izvornog" jezika, kao i od neke zemlje u kojoj je dato ime "tada" najviše zastupljeno.U rimskoj mitologiji Maja je smatrana kaoboginjom proleća. Ime se daje obično ženskoj deci koja su rođena u kalendarskom mesecu maju.

Komentari (0)
Loading