Ovo su idealne životinje za NAJMLAĐE: Izaberite PRAVOG ljubimca koji odgovara godinama vašeg DETETA

M. G. Vesti 12.03.2022 20:25 0

Kada odlučite da ispunite želju svom detetu i prihvatite novog člana porodice, ostaje samo da odaberete pravog kućnog ljubimca.

Ovo su idealne životinje za NAJMLAĐE: Izaberite PRAVOG ljubimca koji odgovara godinama vašeg DETETA

Pixabay

Ne mislimo da ima pogrešnih, već samo da ima onih koji vašoj porodici više odgovaraju na obostrano zadovoljstvo. Proverite u ovom tekstu šta da očekujete od kućnog ljubimca i šta on očekuje od vas, kako se, u sledećoj fazi, niko ne bi osećao iskorišćen ili prevaren. Neophodno je da strogo brinete o zdravlju životinje, jer neke bolesti od mačke, ptice ili psa, mogu dobiti i ljudi!

Ljubimac za dete od treće do pete godine

Male su šanse da veše dete pre treće godine ozbiljno zatraži kućnog ljubimca. Ali oko treće, deca već jasno izražavaju svoje želje. Stručnjaci se slažu da je do šeste godine nerealno očekivati da dete samo brine o bilo kom kućnom ljubimcu, dakle u ovom uzrastu obaveze preuzimaju odrasli, a uživanje se deli na ravne časti.

S obzirom na ovo, preporučujemo mirnije, sitnije i manje zahtevne životinje, koje vam neće oduzimati previše vremena i neće stradati od prevelike ljubavi malih vlasnika. Dobar izbor su ribice ili kornjače. Potrebni su vam akvarijum, što znači sve od kugle do nekoliko desetina litara sa pratećom opremom, biljke i hrana. Preporuka je da idete od manjeg ka većem, mada ribice vole da plivaju u jatu.

Kako ćete urediti akvarijum zavisi od vaše kreativnosti i eko sistema koji stvarate u njemu.  Ne zahtevaju mnogo vremena, nisu skupe, održavanje je lako i proizvode „finu tišinu“ koja je „praznik za uši“. Ako slučajno zaplivaju leđnim stilom, zamena stiže brzo i neprimetno, da se dete na rastuži. Za kornjače važi sve slično, osim što povremeno izlaze na suvo.  Kada deca hrane svoje male drugare pazite da i količine hrane budu mali prstohvati!

Predškolci i mekane životinje

U ovom uzrastu dete je svesnije i savesnije, pa može preuzeti na sebe deo obaveza i odgovornosti vezanih za kućne ljubimce . Bez obzira da li porodica ima prethodno radno iskustvo sa životinjama, stručnjaci preporučuju umiljate, krznene, životinjice koje decu podsećaju na plišane igračke.

Dobar izbor su hrčak, zamorac ili kunić. Pri kupovini obratite pažnju na zdravlje životinje. Krzno treba da bude sjajno i čisto, posebno na glavi, oči bistre, a koža bez povreda. Od opreme neophodni su im kavezi, odgovarajućih veličina, piljevina, hranilice, pojilice i igračke. Promaja im veoma smeta, pa savetujemo da kavez postavite na zaklonjenom mestu i van spavaće sobe, jer umeju i noću da budu aktivni. Zahtevaju nešto više brige i čišćenja, tako da je detetu potrebna pomoć ili bar nadgledanje, tokom bavljenja kućnim ljubimcem.

Ovo su idealne životinje za NAJMLAĐE: Izaberite PRAVOG ljubimca koji odgovara godinama vašeg DETETA

Printscreen/Youtube

 

Zauzvrat cela porodica može očekivati mnogo veselja, druženja i maženja. Svaka vrsta ima svoju hranu u pet shop-u, ali rado jedu i jabuke, salatu i šargarepu. Kunića redovno morate nositi kod veterinara na podrezivanje noktiju i zuba na svaka tri meseca. Kada se slobodno kreću po stanu, vodite računa o kablovima i biljkama. Ako kod ovih kućnih ljubimaca primetite gubitak apetita, opadanje dlake ili proliv odmah reagujte, jer ih zakasnela poseta veterinaru može koštati života. Kad smo kod ove teme, hrčak živi oko dve do tri godine, zamorac od četiri do osam, a najdugovečniji je kunić, koji doživi približno desetak godina.

Pravi kućni ljubimci tek u školskom uzrastu

Sada je dete potpuno sposobno da brine o životinji, da razume njene potrebe i raspoloženja i poštuje njene osobine. U ovom uzrastu dobar izbor je mačka ili ptica, ako niste za šetnju.

Mačka nije zahtevna, potrebne su joj posude sa hranom i vodom, kutija sa peskom za obavljanje nužde i četka. Možete joj još obezbediti i korpu za spavanje i par igračaka. O njenoj higijeni ne morate brinuti osim povremenog  četkanja, jer se sama „umiva“ jezikom nekoliko sati dnevno. Posete veterinaru svode se na redovno vakcinisanje i  čišćenje od parazita.

Mačka je nezavisna, aktivna, umiljata, a oseća se bezbedno kada upozna svaki kutak stana. Ipak, ne preporučuje se mlađem uzrastu, jer je veoma samostalna i mazi se sa vlasnikom ili igra samo kada ona to hoće, u suprotnom  može postati agresivna. Ovaj elegantni lovac, prema izreci ima devet života, u trajanju od deset do sedamnaest godina.

Postoji mnogo vrsta ptica koje mogu postati vaši kućni ljubimci, uobičajeni izbor su papagaji, koji su takođe veoma raznovrsni.  Ovim  životinjama, potreban je kavez u kome mora biti dovoljno mesta da rašire krila, odgovarajuća hrana iz pet shop-a, voda, ogledalce, zvonce, ljuljaška, voće, sipina kost i puno razgovora.

Ptice vole društvo i mogu da dele krletku ako je dovoljno prostrana.  Pernati prijatelji su glasni, razdragani, rado lete za vama po stanu ili vam sede na ramenu, neki ubrzo progovore ili propevaju, ali ponekad mogu biti i agresivni. Ako imaju odgovarajuću negu i ponašaju se uobičajeno, veterinara ćete konsultovati retko.

Ukoliko prvi put uzimate pticu, tigrica je dobar izbor, a sa većim iskustvom mogu doći u vaš dom i veće, skuplje i zahtevnije vrste. Pticama ne odgovara promaja, a kada je kavez otvoren obavezno zatvorite prozore. Ako ne odlete, prosečni vek tigrice je desetak godina, dok veće vrste mogu doživeti i četrdeseti rođendan.

Najbolji prijatelj za sve uzraste

Verovatno se pitate kako smo stigli do kraja, a nikako da naiđemo na čovekovog najboljeg prijatelja. Pas je najčešći kućni ljubimac, iako je najskuplji i najzahtevniji od svih opisanih životinja. Potrebna mu je kućica u dvorištu ili određeno mesto u stanu, hrana, voda, šetnje bar dva do tri puta na dan, igračke i svakodnevno vaspitavanje. Redovno održavnje higijene i posete veterinaru radi vakcinisanja i čišćenja od parazita su obaveze vlasnika.  Novorođenčad obično „zateknu psa“ u porodici. Ako je dobre naravi i lepo dresiran, radovaće se prinovi i čuvaće je budno.

Ovo su idealne životinje za NAJMLAĐE: Izaberite PRAVOG ljubimca koji odgovara godinama vašeg DETETA

Pixabay

 

Ovo je pravi kućni ljubimac za sve uzraste, ali kod mališana i predškolaca aktivnu ulogu imaju i roditelji. Ukoliko prvi put uzimate psa, a ne udomljavate ga iz azila, osobine i životni vek im se razlikuju po rasama, zato se dobro obavestite pre kupovine, jer tu ima materijala bar za još jedan tekst. Prosečno žive deset do petnaest godina. Dresura je obavezna, pa ako idete na obuku, podmladak treba ravnopravno da učestvuje. U svakom slučaju, Vaše dete će uvek imati druga za igru, a svi ukućani razlog za šetnju.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading