"Ne pravite od dece emocionalne invalide": Ovo su TRADICIONALNE kazne kojima se VASPITAVAJU deca u Srbiji, a posledice su trajne

Vesti 05.01.2023 08:00 0

Zbog čestog će 'hlađenja u ćošku' dete tako izrasti u odraslu osobu koja će se kloniti i najmanjeg sukoba i rasprave, umesto da komunicira i da se s nekim ili s nečim na bilo koji način suoči

"Ne pravite od dece emocionalne invalide": Ovo su TRADICIONALNE kazne kojima se VASPITAVAJU deca u Srbiji, a posledice su trajne

Shutterstock

Slanje deteta u ćošak 'na hlađenje' je instant rešenje, kaže Kervin Raen, međutim:

U tom trenutku roditelj dobije ono što želi, da se dete smiri, ali kasnije shvati da odgaja 'buntovnika'ako verovatno nema roditelja koji nije svoje dete nekad poslao u sobu ili u ćošak 'na hlađenje'.

Australski poslovni strateg Kervin Raen koji se na svojim seminarima i radionicama često bavi i s roditeljstvom - kaže da bi ta metoda mogla dodatno pogoršati dečje ponašanje.

U videu s jedne nedavne konferencije na kojoj je nastupio Rae, inače i sam otac, objašnjava da takvo 'hlađenje' u vaspitanje deteta daje samo kratkoročne rezultate. 

- U tom ćete trenutku dobiti ono što želite, da se dete smiri, ali negde do detetove 14. godine shvati ćete da odgajate 'buntovnika' - rekao je. Objasnio je da, kad vaspitaju dete, roditelji ga istovremeno i 'treniraju', odnosno uče kako treba da se ponašaju u određenim situacijama, no iz slanja u ćošak ono neće naučiti kako da se nosi sa svojim osećanjima. 

- Zbog čestog će 'hlađenja u ćošku' dete tako izrasti u odraslu osobu koja će se kloniti i najmanjeg sukoba i rasprave, umesto da komunicira i da se s nekim ili s nečim na bilo koji način suoči, pa i posvađa kad je to potrebno - rekao je Rae, a prenosi The Sun.

- Ovo mi je trebalo - napisala je jedna mama na Instagramu i objasnila kako 'oduvijek izbegava tako kažnjavati svoje dete'. Ona kaže i da je često osećala pritisak da svoje dete treba odmah umiriti s nekom sličnom metodom, ali je do sad to, ističe, uspešno izbegavala, znajući da je pozitivan detetov odgovor kratkotrajan.
- Sad ste mi potvrdili da to ne treba raditi, hvala - dodala je. Ipak, bilo je naravno i roditelja koji se nisu složili s razmišljanjima ovog stratega. 

- Slanje u ćošak treba poslužiti da se dete brzo ohladi i iskontroliše svoje osećaje - napisao je jedan tata koji kaže da je većina dece 'tek tada spremna na razgovor', te da 's nekom decom pre toga ne treba ni pokušavati pričati...'. 

- Jedini je problem što mnogi roditelji na taj razgovor kasnije zaborave - dodao je.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading