Tradicionalni običaj za Svetog Savu: Evo zašto se spremaju baš ove perece

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 26.01.2025 12:03 0

Iako je dan Svetog Save takozvano crveno slovo, na Svetog Savu za kućne poslove uglavnom važi kontra od onoga što je uobičajeno na velike praznike

običaji

Shutterstock

U narodu je još od davnina ponikao običaj da se na Savin dan mesi pecivo od belog pšeničnog brašna koje se nosi u crkvu i tamo deli deci.

U Vojvodini se prave perece, posne, ako Savin dan pada u sredu ili petak, a mrsne ako pada nekim drugim danom.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

Ovaj običaj nije vezan za crkvene kanone, nastao je davno, ali u nekim delovima Srbije zadržao se i do danas.

Narodno verovanje kaže i da ako na dan Svetog Save zagrmi u državi će se desiti važni i prelomni događaji, ili će se sigurno nešto rđavo desiti, pošto su udari gromova izuzetno retka pojava zimi.

Isto tako postoji i verovanje da sunčan dan na Svetog Savu donosi blagostanje i srećnu i rodnu godinu.

U Čačku, majke koje imaju decu školskog uzrasta, spremaju na ovaj dan žito. U takovskom kraju veruje se da su svi vuci psi Svetog Save. Uvreženo je mišljenje da je on gospodar vukova i da vukovima određuje koje torove smeju da napadaju zimi.

Ο Savindanu se ne rade teži poslovi. U nekim krajevima se ne radi ništa. Negde poste celu nedelju pre Savindana.

Recept za svetosavske perece

Sastojci

500 g brašna

250 ml mlake vode

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

2 kašičice suhog kvasca

3 kašičice ulja

1 jaje (za premazivanje)

1 kašičica mleka (za premazivanje)

Priprema

U mlaku vodu dodajte šećer i kvasac, pa ostavite da odstoji oko 10 minuta, dok se kvasac ne aktivira i zapeni.

U većoj posudi pomešajte brašno i so, a zatim dodajte aktivirani kvasac i ulje. Zamesite glatko i mekano testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna, ali pazite da testo ne bude previše tvrdo.

Pokrijte testo čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odmara na toplom mestu oko 1 sat, dok ne udvostruči svoju zapreminu.

Kada je testo naraslo, podelite ga na manje kuglice i formirajte prece. To možete učiniti tako što ćete svaki komadić testa oblikovati u dugačku lopticu, pa je saviti u obliku slova „S” ili jednostavnog kruga.

Stavite perece na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite ih da odstoje još 15 minuta.

U međuvremenu, zagrejte rernu na 180°C.

Pre nego što stavite perece u rernu, premažite ih umućenim jajetom pomešanim sa malo mleka, da bi im boja bila lepa i zlatna.

Postoji narodno verovanje da na Svetog Savu ne sme da se nosi ništa crveno. Ovo verovanje potiče iz starih vremena, dok su seljaci strahovali da im vukovi ne pojedu stoku. Sveti Sava se smatrao pastirom i zaštitnikom stoke, te se ona na Savindan po običaju sama puštala na ispašu. Međutim, crveno se nije nosilo jer se verovalo da boja krvi privlači vukove.

Isto tako na taj dan ne valja otvarati britvu i oštriti noževe ili bilo koji alat kako bi vukovima čeljusti ostale sklopljene.

Iako je dan Svetog Save takozvano crveno slovo, na Svetog Savu za kućne poslove uglavnom važi kontra od onoga što je uobičajeno na velike praznike. Baš zato što se stoka u staro vreme puštala sama na ispašu, smatralo se da domaćin Savindan treba da iskoristi za sve bitne kućne poslove. Tako se u nekim krajevima Srbije smatra da danas žene smeju da rade kućne poslove, a čak je poželjno da se obavi i veliko spremanje.

Smatra se i da deca na Svetog Savu treba da nauče nešto novo, makar neku novu pesmu, jer će se u suprotnom ulenjiti i neće dovoljno napredovati cele godine.

Komentari (0)