Babe i dede često prave ovu grešku: Njihova pomoć u čuvanju unuka je značajna, ali na jednu stvar treba da obrate pažnju

Vesti 22.10.2024 16:20 0

Rođenje unuka jedan je od najvažnijih trenutaka u životu bake i dede i vole da ih čuvaju.

porodica

Shutterstock

Prirodno je da baba i deda žele da se uključe u brigu i odgajanje unuka jer smatraju da imaju dragoceno iskustvo koje bi mogli da prenesu. Međutim, ponekad se dogodi da roditelji ne žele da se bake i dede previše mešaju u njihov način odgajanja dece. Kako bi se izbegli nesporazumi, bake i dede treba da znaju u čemu greše.

Pitajte pre nego što nešto uradite

Ako želite da pomognete ili uradite nešto za svoje unuke, uvek prvo pitajte roditelje, svoju decu, za mišljenje. Nemojte pretpostavljati da će oni odgajati decu na isti način na koji ste vi njih odgajali. Svaka porodica ima svoj stil, a važno je poštovati njihove odluke i metode. Na primer, ako želite da ponudite savet ili pomoći u nekoj situaciji, umesto da nametnete svoje mišljenje, pitajte: "Želite li da čujete moj savet?" Time pokazujete poštovanje prema njihovim odlukama i dajete im izbor.

Poštujte njihove odluke

Jedna od najvažnijih stvari koju morate zapamtiti kao baka ili deda jeste da su sada vaša deca u ulozi roditelja. Ako donesu neku odluku s kojom se ne slažete, nemojte da je poništite samo zato što mislite da znate bolje. Uplitanje ili ignorisanje njihovih odluka može dovesti do udaljavanja i pogoršanja odnosa. Umesto toga, pružite im podršku u procesu odgajanja, čak i kada to znači prećutati svoje mišljenje.

Fokusirajte se na podršku i slušanje

Osim konkretne pomoći, emotivna podrška može biti jednako važna. Mladi roditelji često su pod stresom, umorni i suočeni s brojnim izazovima. Umesto da nudite rešenja za svaki problem, jednostavno ih saslušajte i pružite im podršku. Ponekad je dovoljno samo reći: "Razumem koliko ti je teško" ili "Tu sam ako ti zatreba nešto."

 Ako smatrate da imate rešenje za neki problem, ponudite ga na način koji omogućava roditeljima izbor. Recite: "Imam ideju koja bi mogla da pomogne, želite li da je čujete?" Ako kažu da, podelite savet. Ako ne žele, poštujte njihov izbor i nastavite s pružanjem podrške na druge načine.

.

Video:

@najzena.rs Svekrva me razbesnela pred porođaj! Evo šta je htela da uradi! #najžena #žena #fyp #fypシ゚ #viral #viraltiktok #foryoupage #foryou ♬ original sound - Najzena.rs

.

 

Komentari (0)
Loading