Sve je u glavi: Evo zašto je muškarcima teško da izraze svoje emocije, budite strpljivi sa njima

Vesti 06.10.2024 09:47 0

Iznenađujuće, uobičajena fraza „budi muškarac“ čini se da igra značajnu ulogu u ovom ponašanju

brak

Shutterstock

Nije velika misterija da muškarci i žene drugačije izražavaju emocije. Iako je svako drugačiji, te postoje i muškarci koji jasno izražavaju svoje emocije, nekada se mislilo da žene imaju tendenciju da otvorenije prikazuju svoje emocije od muškaraca.

brak

Shutterstock

 

Ipak, istraživači pokušavaju da istraže zašto se muškarci ne izražavaju kao žene.

Muškarci osećaju emocije isto kao i žene

„Imam osećaj da mu nije stalo“, često se čuje kada žene ne dobiju povratne informacije o osećanjima svog partnera. Ali da li je to zaista tačno? Dok statistika pokazuje da su žene sklonije depresiji i anksioznosti, muškarci su takođe pogođeni mentalnim zdravstvenim problemima.

 

Da li ste znali da više od 30 odsto muškaraca prolazi kroz depresiju u nekom trenutku svog života? Otprilike 9 odsto muškaraca izveštava o osećaju depresije ili anksioznosti svakodnevno. Uprkos društvenim očekivanjima da muškarci skrivaju svoja osećanja, važno je prepoznati značaj rešavanja problema mentalnog zdravlja kod muškaraca. Hajde da istražimo zašto muškarci skrivaju svoja osećanja.

Moglo bi biti društvenog pritiska

Iznenađujuće, uobičajena fraza „budi muškarac“ čini se da igra značajnu ulogu u ovom ponašanju. Ovaj termin, koji je prema engleskom Kembridž rečniku definisan kao „hrabro se suočiti sa nečim“, samo je jedan od društvenih pritisaka koji iskrivljuje percepciju muškosti.

muškarac

Shutterstock

 

Istraživanje koje je sprovela organizacija za zdravlje muškaraca Movember otkriva da skoro trećina muškaraca oseća pritisak da izgleda muževno ili maskulino, pri čemu mlađi muškarci, uzrasta 18-34, doživljavaju to u još većim procentima (47 odsto). Razumevanje ovih društvenih uticaja može nam pomoći da prevaziđemo prepreke za mentalno zdravlje i dobrobit muškaraca.

 

Muškarci često pokazuju manje vidljivih znakova problema mentalnog zdravlja i manje su skloni da ih otvoreno raspravljaju. Izveštaj navodi da kada su žene depresivne, često pokazuju tugu ili verbalizuju svoja osećanja, dok muškarci obično pokazuju znake besa, razdražljivosti ili agresije. Razumevanjem ovih razlika u izražavanju mentalnozdravstvenih izazova prema polu, možemo ih bolje identifikovati i rešiti.

Muškarci ne verbalizuju svoja osećanja, i to im ide na štetu

Prosto ne znaju kako da se izraze.

Niko muškarcima nije objasnio kako da izraze svoja osećanja. Društvena očekivanja i odrastanje često uče muškarce da budu čvrsti i bez emocija, ostavljajući ih nesigurnim u vezi sa tim kako da izraze svoja osećanja.

ruke

Shutterstock

 

Dok žene mogu otvoreno izražavati svoju tugu, muškarci obično skrivaju svoju bol i deluju staloženo. Ovaj društveni pritisak može otežati muškarcima da budu ranjivi, jer se to smatra tabuom. Kao rezultat toga, emocionalno blagostanje muškaraca može patiti. Promocijom otvorenih razgovora o mentalnom zdravlju i rušenjem stereotipa možemo pomoći muškarcima da se osećaju prijatno i osnaženo da izraze svoja osećanja.

To je neurološka stvar

Korpus kalosum, deo mozga koji povezuje levu i desnu hemisferu, veći je kod žena nego kod muškaraca, što dovodi do veće sposobnosti da osećaju i razmišljaju istovremeno. Žene mogu osećati i razmišljati u isto vreme.

čovek

Shutterstock

 

 

Muškarci, s druge strane, imaju tendenciju da odvoje svoja osećanja od svojih misli, što dovodi do neodlučnosti u razgovoru o emocionalnim temama. Dok to može otežati komunikaciju o osetljivim pitanjima, važno je prepoznati i razumeti ove razlike zasnovane na polu.

Muškarci i žene su slični na neke načine, ali se ipak razlikuju. Čak i način na koji se nose sa stresom može varirati u zavisnosti od društvenih očekivanja, fiziologije i psihologije, piše Bright Side

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Pitali smo svekrve šta ih nervira kod snajki! Odgovori su nas šokirali #najzena #zena #fypシ #fyp #fypシ゚viral #foryou #foryoupage #fy ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading