Najružnija frizura ikada se ponovo vraća u modu? Bila popularna među fudbalerima i rokerima, jedna glumica je obožava

Nedeljko Tišanović Vesti 20.08.2024 13:24 0

Kako se vama dopada ova frizura?

Profimedia

Profimedia

Pre oko četrdeset godina, frizura poznata kao fudbalerka bila je simbol rok zvezda i fudbalera. Ova frizura, koja je kratka s prednje strane i duga s pozadine, bila je popularna među legendarnim pop zvezdama, sada se ponovo vraća na modne piste i u Holivud, iako se ne očekuje da će svi ubrzo pohrliti frizeru zbog nje.

Fudbalerka je i dalje vrlo kontroverzna i mnogi je ljudi gledaju s prezirom. Njeno ime, "mullet", potiče od reči "mullethead" koja je u 19. veku označavala glupane, što ne doprinosi njenom glamuru.

U Evropi, frizura je bila popularna među fudbalerima. U Danskoj se danas zove "bundesligahaar" zbog njene povezanosti s nemačkim fudbalerima. Takođe, bila je popularna u queer zajednici, naročito među gej ženama.

Iako je fudbalerka bila u trendu i pre osamdesetih, sa poznatim ličnostima kao što su Dejvid Bouvi, Rod Stjuart, Kit Ričards i Pol Mekartni, Njujork Tajms je primetio da je sličan stil bio prisutan još u starom Asiriji, Egiptu i Grčkoj. Grčki tekstovi sugerišu da je bio popularan među ratnicima jer je duži deo kose grejao vrat dok su šiške omogućavale bolju vidljivost.

Nedavno, fudbalerka se ponovo pojavila na modnim pistama, posebno kod brendova kao što su Guči i Off-White, i postala je hipsterski fenomen. 

Antonio Weinitschke, umetnički direktor Nemačkog udruženja frizera, kaže da su već uključivali varijante ove frizure u svoje kolekcije, ali da je potrebno nekoliko godina da se moda zaista 'uhvati'. Današnje fudbalerke su modifikovane u odnosu na osamdesete godine te su muški rezovi mekši, sa kraćim stranama i manje ekstremno dugim zadnjim delom. Slojevi su ravnomerniji i frizura se nosi ravnije i šire.

 

Bonus video: 

 

 

Komentari (0)
Loading