Skida 6 kg za 14 dana: Dijeta koja zabranjuje gladovanje, preporučuju je i lekari, a režim ishrane nije strog

Tatjana Badarević Vesti 11.07.2024 11:52 0

Nakon što nije bip zadovoljan rezultatima Atkinsonove dijete, kardiolog je osmislio plan ishrane koji je već dve decenije popularan u svetu, a stručnjaci kažu da zaista deluje.

dijeta

Shutterstock

 

Mršavljenje nije lako započeti ili održavati sve dok ne budemo zadovoljni svojom težinom, zdravljem i izgledom, a s obzirom na to koliko saveta, preporuka i dijeta je 'u ponudi', sve se čini još komplikovanijim. 

No, medicinska platforma Healthline nedavno je objavila popis režima ishrane koji zapravo deluju, a nisu prestrogi, a na njemu se našla i takozvana South Beach dijeta, piše Heathline.

Šta je South Beach dijeta?

Autor ove dijete je kardiolog sa Floride dr. Artur Agatston, a temelji se na umerenosti i stavu da nijedno preterivanje nije dobro, pa tako ni pokušaji mršavljenja. Osmišljen je 1990-ih, nakon što je dr. Agatston razvio Agatston scoe, koji meri količinu kalcijuma u koronarnim arterijama, u svom istraživanju bolesti srca.

dijeta

Shutterstock

 

 

Kako je objasnio, primetio je da su pacijenti na Atkinsovoj dijeti izgubili na težini i salu na stomaku, dok oni na dijeti s niskim udelom masti i visokim udelom ugljenih hidrata nisu imali toliko uspeha. Međutim, nije mu se svidelo koliko je zasićenih masti dopušteno Atkinsu, posebno za one sa srčanim bolestima. Osim toga, nije verovao u ograničavanje hrane bogate vlaknima poput voća i celovitih žitarica.

Zato je razvio South Beach Diet, način ishrane koji je bogat ugljenim hidratima s niskim glikemijskim indeksom, nemasnim proteinima i nezasićenim mastima.

Prvo je sam isprobao ovaj režim i uspeo da smrša i reši se sala sa stomaka, pa je svoju dijetu počeo propisivati ​​pacijentima i oni su saopštili o sličnim rezultatima. Potom je 2003. objavio knjigu 'The South Beach Diet' koja je doživela veliki uspeh, a zatim ju je dopunio i objavio novo izdanje 'The South Beach Diet Supercharged' 2009. godine.

Pravila dijete South Beach

Dijeta je podeljena u tri različite faze, od kojih su prve dve posvećene mršavljenju, a poslednja održavanju telesne težine.

Faza 1 South Beach dijete

Prva faza traje 14 dana, a smatra se najstrožom, ograničavajući voće, žitarice i drugu hranu s visokim udelom ugljenih hidrata. Cilj je smanjiti nivo šećera u krvi i insulina kako bi se smanjili napadi gladi, a Healthline piše da većina ljudi može očekivati ​​da će tokom ove faze izgubiti 3,5-6 kilograma.

dijeta

Shutterstock

 

 

Sastoji se od tri obroka dnevno, sastavljenih od nemasnih proteina, povrća bez skroba i malih količina zdravih masti i pečurki. Konzumiraju se i dva obavezna međuobroka, po mogućnosti kombinacija nemasnih proteina i povrća.

Faza 2 South Beach dijete

Ova faza počinje 15. dana i treba je održavati onoliko tjedana koliko je potrebno da se postigne željena težina.

Možete očekivati ​​gubitak od 0,5-1 kg nedeljno.

Dopuštene su sve namirnice prve faze, kao i ograničene količine voća i 'dobrih ugljenih hidrata' kao što su celovite žitarice i određene vrste alkohola.

Faza 3 South Beach dijete

Nakon što postignete svoj cilj, prelazite na treću fazu.

U njemu se treba pridržavati preporuka za drugu fazu, ali je dozvoljeno povremeno priuštiti sebi nešto što se dijetom ne preporučuje i nema namirnica koje su potpuno zabranjene.

No, ako preterate i počnete da dobijate ​​na težini, dr. Agatston savetuje povratak na prvu fazu na jednu do dve nedelje pre nego što pređete na treću fazu.

dijeta

Shutterstock

 

 

U svojoj knjizi 'The South Beach Diet Supercharged' takođe preporučuje redovnu fizičku aktivnost.

Da li je South Beach dijeta sigurna?

Medicinska platforma Healthline navodi da je reč o zdravom načinu ishrane koji sadrži značajno manje ugljenih hidrata od konvencionalnih dijeta s niskim udelom masti, a podstiče ljude da jedu uglavnom neprerađenu hranu, puno povrća i zdrave izvore ugljenih hidrata s visokim udelom vlakana.

dijeta

Shutterstock

 

 

Međutim, ova dijeta dopušta prerađena biljna ulja, što može biti zdravstveni rizik, što se može izbeći korišćenjem ekstra devičanskog maslinovog ulja ili ulja avokada.

Bonus video:

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading