"Daju silne novce kako bi na silu ostali mladi": Slavica otkriva šta usporava starenje - u gradu toga nema

Slobodanka Ćorić Vesti 29.05.2024 10:55 0

Verovali ili ne, postoje žene koje su odlučile da stare dostojanstveno, bez korišćenja estetskih pomagala i korekcija

slavica

Printscreen/RINA

Društvene mreže sve više promovišu lepotu i mladost kao prioritete, namećući visoke standarde koji često dolaze sa zapada. Plastični hirurzi i "priučeni stručnjaci" za lepotu i negu imaju pune ruke posla, dok brojne aplikacije omogućavaju ulepšavanje do te mere da ljudi više ne liče na sebe. U korak sa tim trendovima nije lako i zahteva mnogo truda i resursa.

Međutim, postoje žene koje su odlučile da stare dostojanstveno, bez korišćenja estetskih pomagala i korekcija. One žive uglavnom u srpskim selima, nezavisne od društvenih pritisaka. Slavica Vesković iz Koštunića kod Gornjeg Milanovca veruje da su za dostojanstveno starenje najvažniji širok osmeh i vedar duh.

"Svaka moja bora nosi neku životnu priču, na svaku sam ponosna i ni jedne se ne stidim. Što se tiče šminke, ja šminku ne koristim, koristim samo jednu kremu i ruž. Mislim da je važno dostojanstveno stariti, a ja to činim svojom pozitivnom energijom i dobrim raspoloženjem," kaže Slavica, koja već ima i unučiće.

Ona ne razume zašto neko daje ogromne sume novca kako bi ostao mlad na silu, a često izgleda smešno zbog toga. Čudi se i količini novca koje žene i devojke danas troše na šminkanje kod takozvanih profesionalnih šminkera.

"Šminkanje košta nekoliko hiljada dinara i posle par sati vi dođete kući i umijete se, sperete sve te date pare. Često ta šminka ne traje dugo, razmaže se posle sat vremena. Ali, valjda su to neka nova vremena koja mi stariji sada ne razumemo. Sve ima svoje," dodaje Slavica.

Ova vitalna planinka priseća se vremena kada su ženski ukrasi bili jednostavniji. Umesto veštačkih trepavica i kose, lep broš je bio obavezan detalj na svečanoj garderobi.

"Nismo nosili visoke štikle jer prosto ne bi mogle da izdržimo. Danas nema mnogo razlike između žena na selu i u gradu, ali iz mog ugla, za lepo i dostojanstveno starenje najvažniji je vedar duh," zaključila je Slavica.

Komentari (0)
Loading