Postoji razlog: Muške i ženske košulje imaju dugmad na suprotnim stranama, a evo i zašto

Vesti 20.04.2024 18:44 0

Tokom istorijskih perioda poput renesanse i viktorijanske ere, ženska odeća je često bila mnogo komplikovanija od muške...

žena

Shutterstock

Da li su dugmad na vašoj košulji na levoj ili na desnoj strani? Postoji prilično jednostavan odgovor: ako nosite žensku odeću, dugmad je na levoj strani košulje. Međutim, ako nosite muške košulje, dugmad je na desnoj strani.

Ovo bi imalo smisla kada bi sve žene bile levoruke, a svi muškarci dešnjaci, ali pošto je su ljudi uglavnom dešnjaci, to očigledno nije razlog. Pa u čemu je fora?

Kao i mnogi stari običaji, niko nije siguran kako je dugmad na suprotnim stranama počela da dominira modnim svetom. Ali prema jednoj od popularnijih teorija, to bi moglo imati veze sa načinom na koji su se oblačile evropske žene srednje i više klase, piše Kejtlin Šnajder za Mental Floss.

Istorija krije tajnu

Tokom istorijskih perioda poput renesanse i viktorijanske ere, ženska odeća je često bila mnogo komplikovanija od muške - pomislite samo na podsuknje i korzete.

Međutim, dok su se bogati muškarci često sami oblačili, ženski članovi njihovih porodica su najverovatnije imali sluge koje su im pomagale da obuku odeću, i iz luksuza i iz nužde. Da bi slugama bilo lakše da zakopčaju odeću onako kako treba, dizajneri su verovatno počeli da šiju dugmad na suprotnoj strani. Kako je odeća postajala sve masovnija, ženska odeća je nastavila da ima dugmad sa leve strane, a dizajn se na kraju standardizovao, napisao je Bendžamin Redford za Live Science 2010.

košulja

Shutterstock

 

To je jedno od objašnjenja zašto se ženska odeća kopča na levoj strani - ali zašto bi muška odeća uvek zakopčavala na desnoj strani? Ta posebna tradicija možda ima korene u oblačenju muškaraca pred rat. Kako piše Megan Garber za The Atlantic, muška odeća je možda bila inspirisana vojnim uniformama.

Prema autorima knjige „Umetnost viteštva: evropsko oružje i oklop iz muzeja Metropoliten“:

,,Da bi se osiguralo da vrh neprijateljskog koplja ne bi skliznuo između ploča, one su se preklapale s leva na desno, pošto je uobičajena borbena praksa bila da je leva strana, zaštićena štitom, okrenuta prema neprijatelju. Dakle, dugmad muških jakni se i danas kopčaju s leva na desno."

Pošto su muški vojnici često izvlačili oružje desnom rukom, pravljenje odeće koja je imala dugmad na desnoj strani bi mnogo olakšalo podešavanje i otkopčavanje slobodnom levom rukom, piše Garber. Ali ovo su daleko od jedine teorije koje traže odgovor na ovo pitanje.

Druge uključuju činjenicu da mnoge žene doje dok bebu drže u levoj ruci, ili da je Napoleon masovno proizvodio odeću koju je ženama namerno bilo teško da obuku. Istoričari možda nikada neće otkriti tačno kako su ženska dugmad završila na levoj strani, ali bez obzira na poreklo, ova dizajnerska neobičnost je sada samo još jedan običaj.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading