Uklanja li sirovi krompir podočnjake? Doktor otkrio koliko je učinkovit novi viralni trend podmlađivanja

Olja Jelić Vesti 09.04.2024 19:40 0

Doktor i stručnjak za negu kože dr. Stiven Hambl otkrio je koliko je novi trend pomlađivanja koji se munjevito proširio TikTokom zaista učinkovit

Podočnjaci

Shutterstock

Doktor i stručnjak za negu kože dr. Stiven Hambl otkrio je koliko je novi trend pomlađivanja koji se munjevito proširio TikTokom zaista učinkovit, piše Daily Star.

Ljudi masovno isprobavaju trik sa trljanjem podočnjaka narezanim sirovim krompirom kako bi zategli kožu ispod očiju i rešili se tamnih krugova oko očiju.

"U teoriji, ovo zapravo ima smisla. Sirovi krompir je bogat vitaminom C, ima azelainsku kiselinu i niacinamid u sebi, a to može smanjiti pigmentaciju. Negativna strana je što imate prljav, sirovi krompir, neuredan je, ne miriše tako lepo. Trljate ga po licu i to može biti pravi problem", pojasnio je dr. Hambl.

Podočnjaci

Shutterstock

 

Doktor je zatim nastavio da priča o svojstvima krompira i o tome kako, teoretski, može da pomogne koži. I pokazalo se da zapravo ima neke prilično korisne vitamine u sebi.

"Krompir sadrži niacin, a ne niacinamid. Oni su slični, ali različiti oblici vitamina B3. Niacinamid je bolji za kožu, ali niacin još uvijek može pomoći u optimizaciji funkcije barijere kože. Vitamin C je izvrstan antioksidans koji hvata slobodne radikale koji bi inače napali DNK, stoga vitamin C sprečava prerano starenje", rekao je dr. Hambl.

Krompir neće imati učinak kiselog pilinga

"Azelainska kiselina ima pH vrednost od 3,5, što znači da kada je u visokim koncentracijama može biti kisela za kožu, čiji je pH 5. Kao takva azelainska kiselina može se koristiti u kiselim pilinzima koji na taj način mogu da posvetle kožu", dodao je.

"Međutim, normalni pH krumpira je 5,5, što ga čini sličnim pH vrednosti kože. To znači da krompir neće imati učinak kiselog pilinga i stoga je azelainska kiselina u krompiru verovatno u preniskoj koncentraciji da bi imala značajan učinak i neće značajno smanjiti pigmentaciju", istakao je doktor.

krompir

Shutterstock

 

Znači, pomoću krompira se nećete rešiti tamnih kolutova oko očiju. No, ako ipak želite pokušati, dvaput razmislite.

Može doći do iritacije ili infekcije

Krompir vam ne može pomoći kod podočnjaka. Čak i ako želite da pokušate, razmislite dvaput. Ne samo da sirovi krompir neće učiniti ništa za vaše podočnjake, već može povećati rizik od akni.

"Tlo koje se nalazi u krompiru može sadržavati mikroorganizme, što bi potencijalno povećalo rizik od akni. Još gori je, međutim, bilo kakav ostatak pesticida koji još uvek može biti na krompiru", upozorio je dr. Hambl.

"Iz tih razloga ne možemo isključiti mogućnost infekcije ili iritacije. Uvek postoji rizik da produžena izloženost može da iritira kožu i ako se to dogodi, potencijalno može izazvati imunološki odgovor ili alergiju. Da ne spominjem, smrad od truljenja krompira na jastuku. Ja bih, naravno, svaki put izabrao kremu za područje oko očiju umesto krompira!", rekao je.

Sve u svemu, dr. Hambl smatra da je trljanje krompira po licu "loša ideja" koja nema "mnogo pozitivnih učinaka". "Moje mišljenje je da ovo zvuči kao loša ideja. Ne vidim puno pozitivnih stvari", zaključio je.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)
Loading