Ranije su govorili da to ne treba da radimo sa krompirom, a sada preporučuju: Proverite da li radite ispravno

Slobodanka Ćorić Vesti 15.03.2024 15:01 0

Da biste pripremili krompir za frižider, prvo obrišite svu prljavštinu suvom krpom, ali ne perite krompir dok ne budete spremni da ga upotrebite

shutterstock

Shutterstock

Mnogi koji su odavno kupili velike količine krompira sada su u situaciji da im je krompir proklijao. Naime, oni su na pogrešan način uskladištili krompir. Da li mislite da vam dobro ide ako krompir čuvate na tamnom i hladnom mestu? Na dobrom ste putu, ali samo donekle. Držati ga u podrumu ili hladnijem uglu kuhinje jednostavno nije dovoljno hladno ili mračno. Barem tako kaže osnivačica The Full Freezer-a Kejt Hol, koja savetuje da krompir treba čuvati u frižideru.

Hol je objasnila svoj stav za Ekspres: „Nekada se govorilo da krompir ne treba da držimo u frižideru jer je postojala zabrinutost da bi to moglo da dovede do viška šećera u krompiru, koji se onda kada se kuva, pretvara u akrilamid, ali Studija Komiteta za hemijsku toksičnost u hrani, potrošačkim proizvodima i životnoj sredini (COT) pokazala je da su te zabrinutosti neosnovane, tako da je frižider najbolje mesto za čuvanje vaših omiljenih krtola."

Stručnjak za bezbednost hrane Silvija Anderson tvrdi da vlaga može da izazove truljenje krompira, što neće uticati na njihov rok trajanja. Da biste pripremili krompir za frižider, prvo obrišite svu prljavštinu suvom krpom, ali ne perite krompir dok ne budete spremni da ga upotrebite.

Stavite ga u posudu obloženu papirnim ubrusima, gde bi trebalo da ostane sveža do četiri nedelje bez klica ili zelenih mrlja na vidiku.

Silvija je objasnila: "Krompir ispušta gas etilen, koji može uzrokovati brže sazrevanje i kvarenje drugog voća i povrća. Držite krompir dalje od luka, jabuka i nekih drugih proizvoda osetljivih na etilen da biste produžili njihov rok trajanja."

 
Komentari (0)
Loading