Od akni do iritacija i preuranjenog starenja: Evo zašto nikad ne biste trebali da zaspite sa šminkom

Olja Jelić Vesti 09.12.2023 11:10 0

Kad je reč o skidanju šminke, reč je o neophodnom bjuti ritualu pre spavanja

Skidanje šminke

Shutterstock

Nakon napornog dana na poslu ili super izlaska, najmanje nam se skida šminka sa lica, ali to je deo bjuti rutine koji se ne sme preskočiti, ako želimo da imamo zdravu, lepu i negovanu kožu. Iako se na prvu možda čini da je najveći problem taj što ćemo šminkom uprljati jastučnicu, posleidce ipak mogu biti puno gore, a biće vidljive upravo na našem licu. 

Naime, kako piše MSN, neskidanje šminke sa lica može dovesti do začepljenja pora, a dermatolozi kažu kako je to put do pojave akni, isušene kože i iritacije. Naime, dok spavamo, koža koristi to vreme kako bi se oporavila od različitih stresova i uticaja koje "doživljava" tokom dana.

Ako na licu ostane sloj šminke, stvara se barijera koja remeti prirodnu eksfolijaciju kože i proces obnavljanja. Kad se čestice šminke spoje sa nečišćenjem okoline, smanjuje se količina proizvodnje kolagena, što može dovesti do pojave sitnih linija i preuranjenih znakova starenja, tvrde dermatolozi.

 

 

Spavanje sa šminkom može oštetiti najosjetljiviji deo lica, okoloočno područje. Naime, može doći do infekcije, crvenila i oštećenja rožnjače zbog čestica šminke koje dolaze u kontakt sa površinom oka. Budući da je područje oko očiju osetljivo, važno je skinuti maskaru, ajlajner i senku i biti siguran da na očima nema ostataka sitnih čestica šminke. 

Nakon skidanja šminke, lice treba umiti sredstvom za čišćenje lica jer je to jedini način da budemo sigurni da smo skinuli šminku. Za one sa masnijom kožom, dermatolozi preporučuju penu za skidanje šminke i vlažne maramice, dok je za osobe sa osetljivom kožom bolji izbor gel-čistač. 

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading