Duplo čišćenje duplo vredi: Najbolji i najefikasniji načini za skidanje šminke!

Mirka Šminka Vesti 12.12.2021 19:30 0

Pozdrav, moje drage dame! Hajde da zajedno uživamo u lepotama šminke. Reći ću vam sve što znam, a ako imate neko pitanje, želite savet za neki određeni proizvod, dvoumite se u nečemu ili želite nešto vi meni da preporučite, zapratite me na Instagram profilu makeupbymirkasminka, gde ću rado odgovarati na sva vaša pitanja i sugestije. I zapamtite: Osmeh je najlepši mejkap na svetu, ali i crveni karmin pomaže ;)

Duplo čišćenje duplo vredi: Najbolji i najefikasniji načini za skidanje šminke!

Ognjen Radošević

 

Prvo ću da vam priznam da mi se desilo više puta nego što treba da zaspim sa šminkom na licu! Znam da nije smelo da mi se desi, ali desilo se. Kad sam bila mlađa, ili još bolje rečeno mlada, mislila sam da jedna noć ništa ne znači, jer spavalo mi se, bila sam umorna, mrzelo me... Ipak, naučila sam da je najvažnija stvar koju možete da uradite za svoje lice da ga dubinski očistite, nahranite i pustite da se regeneriše tokom noći. Brojni su načini za skidanje šminke, a neki su bolji od drugih. Ali, da krenemo redom...

 

Umivalice

Duplo čišćenje duplo vredi: Najbolji i najefikasniji načini za skidanje šminke!

Shutterstock

 

 

Umivalice za lice dolaze u različitim formulama. Postoje klasični sapuni, gelovi, kreme, pene... Klasični sapuni su prilično jaki i agresivni za lice, često nisu PH neutralni, isušuju kožu pa se javlja opasnost od dehidratacije, ako je to vaš izbor za čišćenje lica. Gelovi, pene i kreme za umivanje uglavnom imaju blaže formulacije i manje isušuju kožu, naročito ako pronađete formulu koja odgovara vašem tipu kože. Svakako vodite računa da su pH neutralni i da nemaju sulfate (SLS - Sodium Lauryl Sulfat ), jer su upravo oni zaslužni za isušivanje. Od blage umivalice vas neće zatezati koža posle umivanja, ali to ne znači da neće očistiti kožu. Umivalicama je neophodna voda, tako da je najbolje da ih malo stavite na prste i onda nanesete na mokro lice. Uvek dobro isperite lice posle umivanja i budite sigurni da ste sprali sve tragove sredstva.

 

Micelarna voda

Duplo čišćenje duplo vredi: Najbolji i najefikasniji načini za skidanje šminke!

Shutterstock

 

 

Ovo je jedan od najpopularnijih proizvoda za skidanje šminke u poslednjih nekoliko godina. Gotovo da nema kozmetičke kuće koja ne pravi ovo penušavo sredstvo, a ni žene koja ga nije probala. Micelarnu vodu u najvećem delu čini upravo voda, ali u manjoj ili većoj meri su tu i deterdženti. Ukoliko birate ovo sredstvo za skidanje šminke, znajte da će od osetljivosti vaše kože zavisiti i koja će vam prijati, pa probajte više proizvođača, jer ima blažih i agresivnijih. U svakom slučaju, micelarnu vodu uvek isperite s lica!

 

Vlažne maramice

 

 

Ovo jeste jago lako i pogodno sredstvo, ali koristite ga samo u nekim hitnim situacijama, jer maramice skidaju samo površinski deo prljavštine. Pore ostaju prljave, te tako ako ste u prilici bar isperite lice posle toga. Maramice su svakako dobre za održavanje higijene vašeg pribora, šminke i prostora gde se šminkate, pa nije zgoreg imati ih, ali izbegavajte da vam one budu jedini način za čišćenje lica.

 

Mleko za čišćenje

Duplo čišćenje duplo vredi: Najbolji i najefikasniji načini za skidanje šminke!

Shutterstock

 

 

Mleko za čišćenje lica je takođe jedno od popularnijih sredstava. Žene ga najčešće nanose tuferom na lice i tako otapaju šminku, ali ja bih vam preporučila da ga nanosite prstima, jer ćete tako trošiti manje proizvoda i nećete bespotrebno trljati lice tuferom. Kad mleko razloži šminku, isperite ga sa lica. Mleka su nežni čistači, koji prijaju mnogim ženama.

 

Ulja i dvofazni čistači

Duplo čišćenje duplo vredi: Najbolji i najefikasniji načini za skidanje šminke!

Shutterstock

 

 

Ulja za skidanje šminke polako preuzimaju primat u čišćenju lica, jer su prvi deo takozvanog duplog ili dvostrukog čišćenja. Ulja rastapaju šminku, nanose se blagim pokretima na kožu i u dodiru sa vodom postaju mleka koja dubinski čiste lice. Ulje ili isperite ili skinite natopljenom tkaninom za skidanje šminke. Neko za čišćenje vodootporne šminke na očima voli da koristi dvofazno sredstvo koje se sastoji od vode i ulja. Pre upotrebe ovog čistača potrebno ga je promućkati kako bi se faze spojile i onda ga tuferom naneti na deo oko oka.

 

Dvostruko čišćenje

Dolazi nam iz Koreje i Japana, gde žene od davnina koriste više koraka u nezi lica. Podrazumeva dva različita sredstva, uglavnom bazirana na ulju i vodi, koji se kombinuju jedan iza drugog. Prvo se na primer lice očisti uljem, a u drugom koraku se opere umivalicom. Šminka i prljavština koja se razlaže u ulju otići će u prvom koraku, a sve što se razlaže u vodi u drugom. SPF koji treba da nosite svakog dana, razlaže se u uljima, pa je ovo još jedna prednost korišćenja ulja u redovnoj nezi. Svako ko je prešao na duplo čišćenje ne prestaje da hvali benefite ovog postupka, jer je lice dubinski očišćeno i spremno za noć. Čak i masnokošci priznaju da im ulja nisu nanela štetu, već su naprotiv bolje očistila kožu. Ako niste, obavezno probajte!

 

 

Jutarnje umivanje

Iako ste uveče očistili i sredili lice i tako legli na spavanje, ujutru kad se probudite lice nije čisto. Tokom noći pore se otvaraju, luči se sebum i sve je to potrebno ujutru oprati. Jutarnje umivanje je neophodno, ali vam je za njega dovoljna blaga umivalica, koja neće isušiti kožu, već će je očistiti za nastavak dana.  

 

Tonik nije čistač!

Mnoge žene govore da za skidanje šminke koriste tonik iako on apsolutno ne služi tome. Tonik služi da kožu nakon čišćenja pripremite za negu. On je korak koji balansira pH vrednost kože, hidrira je i priprema za dalje. Nanosi se tuferima ili može da se direktno naprska na lice.

Komentari (0)
Loading