Dermatolog upozorila roditelje: Ove proizvode za negu kože deca nikako ne smeju da koriste, može biti jako opasno

Olja Jelić Vesti 16.02.2024 14:03 0

Porast zanimanja dece i tinejdžera za negu kože protiv starenja zabrinuo je dermatologa

Tinejdžerka

Shutterstock

Trendovi dolaze i prolaze, ali nedavni porast zanimanja tinejdžera i predtinejdžera za negu kože protiv starenja zabrinuo je dermatologa Natali Naser. Internet je preplavljen video snimcima devojčica od čak devet ili deset godina koje kupuju skupu kozmetiku i proizvode za negu kože protiv starenja.

Ovi proizvodi ne samo da su nepotrebni deci ovih godina, već mogu biti prilično štetni i uzrokovati suvoću kože. Korišćenje ovih jakih proizvoda ponekad čak može uzrokovati osipe poput ekcema i alergijskog kontaktnog dermatitisa, a nanošenje previše proizvoda može blokirati pore i ponekad dovesti do izbijanja akni.

"Mnogi proizvodi imaju ono što nazivamo 'aktivnim' sastojcima, poput salicilne kiseline, retinola, peptida itd. Oni su prikladniji za zrelu kožu. Za tinejdžere ili predtinejdžere bez ikakvih problema s kožom, ovi sastojci ponekad mogu da nanesu štetu nadražujući kožu, pa čak i uzrokovati crvenilo, ljuštenje ili svrab", objasnila je dr. Naser za City News Group.

Marketing ovih proizvoda šalje problematičnu poruku mladim devojkama. One smatraju da moraju da koriste mnogo različitih proizvoda na svom licu kako bi izgledale lepo i držale korak sa drugim devojkama.

 

 

Kako starimo, količina kolagena koju naša koža proizvodi polako opada, što dovodi do razvoja bora. "Izlaganje suncu i pušenje ubrzavaju ovaj proces", kaže dr. Naser. Retinol može usporiti pojavu starenja kod odraslih pilingom kože te može povećati proizvodnju kolagena, smanjujući bore i tamne mrlje tijekom vremena.

Međutim, pre nego što osoba dosegne svoje dvadesete, obično ima puno kolagena, prema dermatološkinji. Tvrdi da, na primer, devojčica od deset godina ne treba da koristi retinol.

 

@nomoredanny

10 year olds are ruining sephora 😳 ♬ original sound - Danny

 

Natali preporučuje da se mlađi ljudi zainteresovani za negu kože pridržavaju osnovne rutine koja izbegava jače, iritantnije sastojke.

"Jednostavna i praktična rutina je najbolja. Očistite lice jednom ili dva puta dnevno nežnim sredstvom za čišćenje lica", rekla je. Savetuje nanošenje kreme za sunčanje širokog spektra s zaštitnim faktorom 30 ili više svako jutro. Uveče možemo da stavimo hidratantnu kremu za lice, ako se koža čini suvom.

 

 

Korišćenje zaštite od sunca je važno. To je način da mlađe osobe, koje su zabrinute zbog bora, izbegnu prerano starenje kože. To ne uključuje samo nanošenje same kreme za sunčanje, već i nošenje šešira i sunčanih naočara. Dermatološkinja napominje da bi deca trebala rano da razviju ove navike kako bi postale dep njihove normalne dnevne rutine.

"Ako vaš predtinejdžer ili tinejdžer pokazuje znakove kožne bolesti poput akni, tada bi mu bili korisni sastojci poput benzoil peroksida, salicilne kiseline i retinola", dodaje dr. Naser. Ipak, najbolje je da se posavetujete sa zdravstvenim radnikom kada oko lečenja akni.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)
Loading