Tinejdžeri sve više koriste proizvode protiv starenja: Dermatolog upozorila na brojne štetne posledice, a za sve su krive društvene mreže

Olja Jelić Vesti 16.01.2024 18:18 0

Deca od deset godina koriste kreme protiv starenja zbog pritiska društvenih medija, upozoravaju stručnjaci.

Tinejdžerka

Shutterstock

Deca od deset godina koriste kreme protiv starenja zbog pritiska društvenih medija, upozoravaju stručnjaci. Prema dermatolozima, društvene mreže popularizovale su proizvode poput retinola, koji je oblik vitamina A. Takve stvari mogu biti korisne za kožu koja stari, ali na dečjim licima mogu izazvati crvenilo, ljuštenje i osip.

Dermatolozi kažu da tinejdžeri rizikuju pogoršanje akni korišćenjem nepotrebnih i skupih proizvoda.

"Postoje deca sa opsežnom rutinom nege kože. Čiste lice, upotrebljavaju serume, tonike, a onda stavljaju hidratantnu kremu. To je nepotrebno jer deca samo trebaju da peru lice nežnim sredstvom za čišćenje bez mirisa i koriste laganu hidratantnu kremu i kremu za sunčanje tokom letnjih meseci", upozorila je dr. Ema Vedgevort.

Tinejdžerka

Shutterstock

 

 

Ističe da deca od roditelja traže da im kupuju skupe proizvode za negu lica jer to vide na društvenim mrežama. Međutim, neki od tih proizvoda mogu da iritiraju kožu dece u pretpubertetu i blokiraju pore kod tinejdžera s masnijom kožom, pogoršavajući akne.

"Svesna sam da postoji trend među tinejdžerima koji prikazuju svoje luksuzne rutine nege kože, posebno na TikToku. Smatram da je bitno naglasiti da rutina nege kože 13-godišnjaka treba da da prednost osnovnoj higijeni. Tinejdžeri su ponekad preterano zabrinuti zbog preranog starenja", komentarisala je dermatološkinja Anjali Mahto.

Dermatolozi tvrde da bi tinejdžeri trebali da potraže stručan savet za probleme poput akni.

"Mnoga deca pomno proučavaju svoju kožu, paze na nesavršenosti i mrlje, a to je potpuno nepotrebno u ovom dobu", zaključila je dr. Vedgervort.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading